– Det kändes som att det var på tiden. Andra böcker har skrivits om mig, men om saker som inte varit viktiga.

Tom Jones om varför han skrivit en självbiografi

Fakta: Tom Jones

Namn: Sir Thomas Jones Woodward.

Född: 1940 i Pontypridd, Wales.

Familj: Hustrun Linda, två söner.

Bakgrund: Började sin karriär i bandet Tommy Scott and the Senators 1963. Fick sin första stora hit som soloartist med "It's not unusual" året därpå och släppte debutalbumet "Along came Jones" 1965. Gjorde mycket filmmusik under 60-talet, däribland Bond-låten "Thunderball". Har haft 36 låtar på den brittiska topplistan, bland dem "Delilah" och "She's a lady". Gjorde sig förutom musiken känd för sina många utomäktenskapliga affärer. Fick ett uppsving 1999, när han släppte albumet "Reload" och singeln "Sex bomb". Adlades av drottning Elizabeth II 2006. Har släppt sammanlagt 41 album. Var en av domarna i "The voice UK", men fick sparken 2015.

Aktuell: Med sitt 41:a album "Long lost suitcase", med covers av bland andra Rolling Stones och Willie Nelson, sista delen i den albumtrilogi som även består av "Praise & blame" (2010) och "Spirit in the room" (2012). Också aktuell med självbiografin "Over the top and back".

Lyssnar på: "Jag förstår mig på samtida musik. Jag lyssnar på musik konstant. Just nu gillar jag James Bay och Tori Kelly. Men jag är inte galen i elektronisk musik, och att autotune har blivit ett sound".

Bästa Sverigeminnet: "Det måste vara när jag spelade in 'Burning down the house' med The Cardigans".

– Det kändes som att det var på tiden. Andra böcker har skrivits om mig, men om saker som inte varit viktiga, säger Tom Jones om "Over the top and back", hans första officiella självbiografi.

I den vill han "reda ut ett och annat", som han säger, och framför allt visa att det viktigaste i hans liv alltid har varit musiken – och familjen. Han och hustrun Linda träffades redan som barn, långt innan Thomas Woodward blev Tom Jones med hela världen.

– Det har format min karaktär. Om jag hade varit singel hade jag inte haft samma drivkraft, jag ville inte bli framgångsrik för min egen skull utan för min familjs skull.

"Aldrig tittat tillbaka"

"Tjuren från Wales" har själv avslöjat att han hade sexuella relationer med i runda slängar 250 kvinnor om året under karriärens höjdpunkt. Eskapaderna nämns inte i biografin, som beskrivs som en hyllning till uppväxten och familjelivet snarare än turnétillvaron.

När han ska sammanfatta karriären betonar han att han alltid satt familjen främst.

– Alla har tjänat på min framgång och min fru älskar det jag gör. Hon har njutit av musiken och livsstilen.

Ångrar du inget du gjort?

– När jag jobbade på pappersbruket i Wales sade en gammal man åt mig att satsa och skaffa bra minnen. Och jag följde hans råd, jag blev framgångsrik och jag ångrar ingenting.

Han berättar att han "alltid varit lycklig". När BBC sparkade honom som domare i tv-programmet "The voice" tidigare i år bad han dem visserligen att dra åt helvete, och i en intervju beskrev han sångaren Englebert Humperdinck med ett grövre könsord, vilket fick fansen att reagera. I dag verkar han ha accepterat kanalens beslut.

– Jag hade aldrig ett långtidskontrakt. Men jag kommer att sakna det, jag älskar att lyssna på nya sångare och ge dem råd.

Tolkar idoler

Hans egen musik kan inte beskrivas som direkt ny. Just nu är han aktuell med sin tredje skiva med coverlåtar som betytt mycket för honom, "Long lost suitcase". Han njuter av att han i dag kan göra vad han vill utan att äventyra varken karriär eller inkomst. Där finns låtar av Bob Dylan, Willie Nelson och Rolling Stones, som ett rotsystem av tidiga influenser och idoler.

– Det är sådant som jag velat spela in länge, men inte haft chansen att göra tidigare. Jag behöver inte längre tävla med andra.