Fakta: Domen

Fyra tonårspojkar åtalades för brott.

En 17-åring döms för mord på en 18-åring men frias från grov misshandel av en annan 17-åring som knivhuggits i bröstet. Han döms till sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

Ytterligare en 17-åring döms för medhjälp till vållande till kroppsskada och för brott mot knivlagen. Han döms till ungdomstjänst.

En 18-åring döms till skyddstillsyn för skyddande av brottsling.

En 16-åring frias från medhjälp till vållande till annans död och från medhjälp till vållande till kroppsskada.

Källa: Hudiksvalls tingsrätt

En mängd tillfälligheter gjorde att 18-åringen knivhöggs i magen och dog en septembernatt förra året. Att en tonårspojke glömt sin jacka hos en kompis var en av dessa tillfälligheter. När pojken hämtade jackan plockade han nämligen också på sig en kniv som kompisen gjort i slöjden. Denna kniv blev senare ett dödligt vapen när killgänget mötte en annan grupp med ungdomar och hamnade i bråk.

Enligt domen från Hudiksvalls tingsrätt bad den nu morddömde 17-åringen om kniven som hans jämnårige kamrat tidigare visat att han tagit med sig. När slagsmål utbröt mellan grupperna fick 18-åringen kniven i magen. Rätten anser det bevisat att 17-åringen var den som högg in den.

17-åringens försvarare, Jonas Granfelt, säger att domen kommer att överklagas.

– Min huvudman har under hela utredningen framhållit att det hela är fråga om en mycket tragisk olyckshändelse, säger Granfelt till TT.

TT har sökt åklagaren som yrkat på ett strängare straff än de två år och sex månaders sluten ungdomsvård som rätten dömt ut.