– Tillvägagångssättet pekar på att han har goda kunskaper om hur IT-miljöer fungerar.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm om den tonårspojke som misstänks för cyberattacker mot två svenska storbanker.

Fakta: Attack från många datorer

En överbelastningsattack eller dos-attack (denial of service) innebär att ett eller flera datasystem attackeras med syfte att göra till exempel en webbplats otillgänglig.

En ddos-attack (distributed denial of service) är en överbelastningsattack där man använder sig av flera datorer för att angripa målet. Genom att skicka en större mängd anrop mot samma mål ökar möjligheten att göra webbplatsen otillgänglig.

Attackerna sker ofta via så kallade botnät, nätverk av datorer som kapats och fjärrstyrs med hjälp av virus eller andra program. Det sker då i bakgrunden utan att datorägaren märker det.

Källa: MSB

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm talar om "systemhotande brottslighet". Han menar att det inte bara är bankerna som lidit skada – risken är att den här typen av attacker även sänker förtroendet för betalningssystemet, vilket hela samhället blir lidande av.

Tonårspojken som greps på onsdagen är straffmyndig, det vill säga har fyllt 15 år. Men eftersom han är under 18 kommer han inte att begäras häktad. Han är misstänkt för grovt dataintrång och försök till utpressning.

Hemsidor låg nere

Enligt åklagaren handlar det om ett flertal attacker under hösten mot Swedbank och Nordea. Bankernas servrar bombarderades med en stor mängd data, som slog ut systemen. Värst effekter blev det den 6 och 7 november, då först Swedbanks och sedan Nordeas hemsida låg nere i flera timmar.

– Vi har råkat ut för överbelastningsattacker tidigare, men den här var lite annorlunda till sin metod. Därför tog det längre tid för våra motåtgärder att verka, säger Swedbanks presskontakt Claes Warrén.

De som drabbades var i första hand kunder som är vana vid att logga in på internetbanken via hemsidan. Men själva internetbanken upphörde inte att fungera och de flesta har direktlänkar till den, så han bedömer kundpåverkan som begränsad.

Likadant var det vid attacken mot Nordea dagen därpå – enligt bankens pressekreterare Petter Larsson var effekten för kunderna ganska begränsad.

Tusentals dollar

Via Twitter krävdes Swedbank i anslutning till attacken på en summa motsvarande tusentals dollar i bitcoin för att attackerna skulle upphöra. Men några pengar betalades aldrig ut, i stället polisanmäldes händelsen.

Enligt åklagaren har attacken genomförts med hjälp av ett nätverk bestående av cirka 20 000 infekterade datorer.

Eftersom den misstänkte inte är 18 år har åklagaren bara sex veckor på sig för att ta ställning till om han ska väcka åtal.