Fakta: KD:s förslag

Inför gränskontroller.

Upprätta transitzoner, asylansökningsområden, nära stora gränsövergångar.

Ge Migrationsverket möjlighet att låna personal från andra myndigheter.

Återinför beredskapspolisen.

Mer resurser till polisen för att öka gränskontroll och verkställa avvisningar.

Fler platser i förvar för personer som fått avvisningsbeslut.

Rätt till anhöriginvandring bara för anhöriga som den asylsökande informerat om vid ankomsten.

Tillsätt en kriskommission för att förbättra integrationen.

Kristdemokraterna vill upprätta transitzoner eller asylansökningsområden vid den svenska gränsen dit flyktingar ska föras för att registreras. De som söker asyl ska slussas vidare, medan andra ska snabbavvisas. Det handlar om personer som inte medverkar till att styrka sin identitet, personer som anses vara säkerhetsrisker, de som inte tänker söka asyl, asylsökande som kommer från "säkra länder" eller som registrerats i annat EU-land.

Amnestys jurist Madelaine Seidlitz, tycker att KD:s utspel om transitläger är häpnadsväckande.

– Jag förstår inte hur de tänker, säger hon.

Skapar nya problem

KD anser att tillfälliga gränskontroller och transitzoner behövs för att kontrollera vilka som kommer till Sverige och för att snabba på processen för dem som har uppenbart ogrundade asylskäl. Seidlitz menar att asylsökande misstänkliggörs av sådana utspel.

Bara en mycket liten del av de asylsökande har uppenbart ogrundade skäl och de kommer vanligtvis från Västra Balkan. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) påpekar att de flesta kommer från krigsområden. Han har svårt att se några fördelar med transitzoner.

– Att upprätta flyktingläger på tiotusentals människor utanför Malmö och Trelleborg är jag rätt skeptisk till, säger Johansson som tror att nya problem skulle uppstå.

Moderaterna föreslog i måndags tillfälliga gränskontroller och att de flyktingar som kommer via Tyskland och Danmark utan att söka asyl där ska nekas inresa i Sverige. KD-ledaren Busch Thor anser dock att de har rätt att få en asylansökan prövad i Sverige.

Kontroversiellt i Tyskland

Transitzoner är ingen ny idé. I Tyskland ansågs de för kontroversiella, men man ska i stället upprätta registreringscentrum där asylsökande måste registrera sig för att få tillgång till ersättningar. De asylsökande får inte lämna den kommun där centret finns, men det finns inga planer på stängsel och vakter.

KD-ledaren Ebba Busch Thor uppger att det skulle bli upp till polisen och Migrationsverket att avgöra bevakning av transitzonerna.

På EU-nivå diskuteras att upprätta "processing centers" vid EU:s yttre gräns där människors asylansökan ska snabbehandlas.

Finlands inrikesminister Petteri Orpo från Samlingspartiet tycker, enligt nyhetsbyrån FNB, att det vore bra om Sverige införde en "flyktingsluss" i södra Sverige så att färre flyktingar tar sig till Finland och att trycket mot Tyskland och Danmark i stället ökar.

Den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen vill, enligt Ritzau, korta uppehållstillstånden och minska bidrag ytterligare.