Fakta: Irakkriget

USA, lett av president George W Bush, och Storbritannien, lett av premiärminister Tony Blair, invaderade i spetsen för en koalition av länder Irak den 20 mars 2003. De hävdade att landet tagit fram massförstörelsevapen och att landet hade lager av sådana vapen. Försök att förmå FN:s säkerhetsråd att godkänna anfallet misslyckades.

Irakkriget utlöste en bitter diplomatisk kris mellan amerikanerna och britterna å ena sidan och främst de krigskritiska fransmännen, ryssarna och tyskarna å den andra.

När Irak fallit inleddes ett sökande efter massförstörelsevapen — men förgäves. Inga sådana vapen stod att finna.

Iraks störtade diktator Saddam Hussein höll sig gömd till 13 december 2003, då hans gömställe avslöjades och han greps. Han dömdes till döden 2006 och avrättades den 30 december samma år.

– Jag kan säga att jag ber om ursäkt för det faktum att den underrättelseinformation som vi fick var fel. Trots att han använt kemiska vapen i stor utsträckning mot sitt eget folk, mot andra, så existerade inte programmet i den form som vi trodde, säger Blair till CNN.

USA och Storbritannien påstod att den irakiska regimen hade massförstörelsevapen och använde det argumentet för att invadera landet. Något som visade sig vara fel

Sekteristiskt våld

I stället för att utvecklas till en stabil demokrati, något som utlovades av invasionsmakterna, har landet dykt ned i sekteristiskt våld. Uppgifterna om hur många som dödats som sedan 2003 går vitt isär. Säkert är i alla fall att det handlar om hundratusentals dödsoffer.

Numera kontrollerar dessutom Islamiska staten en del av Irak.

Blair erkänner i intervjun att det finns "en del sanning" i påstående om att invasionen 2003 var orsaken till Islamiska statens uppkomst.

– Så klart kan man inte säga att vi som störtade Saddam 2003 inte har något ansvar för situationen 2015.

Bas i Syrien

Blair tillägger dock att det var från en bas i Syrien som Islamiska staten började sin framryckning.

Blairs kommentarer om Irakkriget kommer några dagar innan förre statsekreteraren John Chilcot ska meddela när hans utredning om Storbritanniens roll i Irakkriget blir färdig. Utredningen tillsattes 2009 av dåvarande premiärministern Gordon Brown och har blivit kraftigt försenad. Blair har utfrågats av utredningen och varje gång försvarat sitt beslut att sluta upp bakom den amerikanske presidenten George W Bush planer på att invadera Irak.

179 brittiska soldater stupade i Irakkriget och de anhöriga hoppas att utredningen ska kunna ge svar på om soldaterna var tillräckligt förberedda och om kriget var befogat.