Fakta: Två svaga monsuner

Eftersom Indien saknar ett robust bevattningssystem är bönderna i landet beroende av regnen under den fyra månader långa monsunperioden, som börjar i juni.

Två svaga monsuner i rad har dock lett till allvarlig vattenbrist och förstörda skördar i så många som tio delstater i Indien.

Den indiska monsunen står för omkring 80 procent av årsnederbörden i landet.

Källor: AFP, NE

Hundratals människor uppges ha förlorat livet på grund av den pressande hettan under den senaste månaden. I flera delstater vidtas nu drastiska åtgärder för att milda konsekvenserna av värmeböljan och torkan.

I den nordliga staten Bihar har politiker beslutat att förbjuda matlagning över öppen eld mellan klockan nio på morgonen och sex på kvällen under sommarmånaderna. Den som bryter mot förbudet kan dömas till fängelse i upp till två år, rapporterar den indiska tv-kanalen NDTV.

Dödliga bränder

Beslutet fattades sedan brandolyckor i Bihar krävt 66 människoliv bara de senaste två veckorna. Dessutom har omkring 1 200 djur dött i bränderna, enligt NDTV. Även eldande i samband med religiösa ceremonier har förbjudits.

I Maharashtra i väst, Indiens rikaste delstat, tvingas folk köa i timmar i hettan för att få del av det vatten som körs dit med tåg.

– Regeringen säger att det ska komma tåg med vatten varje dag, men vi får bara vatten en gång i veckan, säger Haribhau Kamble, invånare i distriktet Latur, till Reuters.

Skördar har förstörts, boskap har dött och vattenreservoarer tömts under torkan i Maharashtra, som är den värsta på 40 år. Det faktum att mäktiga politiker tryckt på för ökade vattenleveranser till industrier har förvärrat situationen, uppger experter enligt Reuters.

Beväpnade vakter

I Tikamgarh i delstaten Madhya Pradesh i centrala Indien har beväpnade vakter satts in för att vakta en damm, sedan desperata bönder från en grannstat vid upprepade tillfällen försökt stjäla vatten.

– Vatten är mer värdefullt än guld i det här området. Vi skyddar dammen dygnet runt, säger vakten Purshotam Sirohi som anställts av lokala myndigheter till AFP.

Ovanligt lite nederbörd de senaste åren har inneburit att grundvattennivån i regionen sjunkit med 30 meter.

– Situationen är verkligen kritisk, men vi försöker ge vatten till alla. Vi ber regngudarna om nåd, säger Laxmi Giri Goswami, kommunordförande i Tikamgarh, enligt AFP.