– Jag har en viss förståelse för att hovrätten inte går ut och säger att det är en främmande stat som har gjort det.

Åklagaren Krister Petersson om att Hovrätten för Nedre Norrland inte slår fast att Uzbekistan ligger bakom mordförsöket på den regimkritiske exiluzbekiske imamen Obid Nazarov i Strömsund.

Fakta: Mordförsöket på Nazarov

Den 22 februari 2012 skjuts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.

Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt den misstänkte attentatsmannen men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Mannen grips i januari 2015 i Ryssland på svensk begäran och överlämnas den 25 augusti samma år.

Han fälls i december 2015 av Östersunds tingsrätt för mordförsök och får 18 års fängelse. Alla parter överklagar domen.

Hovrätten dömer i mars 2016 37-åringen till livstids fängelse.

Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

"I detta fall finns det inga omständigheter som kan betraktas som förmildrande. Däremot finns det flera försvårande omständigheter", skriver hovrätten för Nedre Norrland i sin dom.

– Jag är nöjd. Mitt yrkande var att hovrätten skulle skärpa straffet till det strängaste straffet, säger åklagaren Krister Petersson.

Kommer att överklaga

Mordförsöket skedde på uppdrag av någon eller några personer utomlands och den nu dömde mannens enda syfte med resan till Sverige var att skjuta imamen, bedömer rätten.

Den då 54-årige Nazarov sköts i bakhuvudet i trappuppgången vid sin bostad i Strömsund i februari 2012. Han fick svåra skador men överlevde.

37-åringen nekar till brott men har medgett att han varit i Strömsund. Tingsrätten dömde honom till 18 års fängelse i en dom som såväl han som åklagaren och målsäganden överklagade.

– Vi kommer att överklaga, säger mannens advokat Jorge Concha om hovrättsdomen.

"Viss förståelse"

Krister Petersson ställer sig dock frågande till hur troligt det är att Högsta domstolen tar upp fallet:

– Vad jag kan konstatera är att om han anser att han ska bli frikänd så är det ju en ren bevisfråga, och det vet jag inte riktigt om Högsta domstolen kommer att finna vara intressant, säger åklagaren.

Obid Nazarovs målsägarbiträde, liksom sonen David Nazarov, ville att hovrätten tydligt skulle peka ut Uzbekistan för brottet, vilket Östersunds tingsrätt inte gjorde. Men hovrätten anser att utredningen inte ger underlag för någon säker slutsats om vem som ligger bakom uppdraget.

– Jag har en viss förståelse för att hovrätten inte går ut och säger att det är en främmande stat som har gjort det. I alla fall jag kan leva med det. Sedan får vi se hur målsäganden ser på det, säger Krister Petersson.