Fakta: Mordförsöket på Nazarov

Den 22 februari 2012 skjuts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.

Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Efter att den misstänkte skytten grips i januari i år i Ryssland på svensk begäran lämnar paret Sverige. Han överlämnas sedan den 25 augusti i år.

Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

Dna-spår på en väska är centrala bevis i åtalet.

Mannen sade, när han förhördes av åklagaren i Östersunds tingsrätt, att han köpt en väska som han lagt leksaker i och blivit ombedd att lämna den på ett internetkafé i Östersund. Leksakerna skulle till hans väns syster i Malmö, som han senare åkte till. En konstig historia, anser chefsåklagare Krister Petersson.

Åklagaren påpekade att det påträffats en likadan väska, som den 37-årige uzbeken köpt, vid brottsplatsen. I den fanns dna på tandpetare och en mobilladdare, och det låg även en revolver i väskan.

– Hur kan det stämma om din historia är sann? undrade Petersson enligt Östersunds-Postens rapportering på nätet.

– Jag vet inte, sade den misstänkte men intygade att hans historia är sann.

Gick på droger?

Petersson anklagar mannen för att ha försökt mörda regimkritikern Obid Nazarov på uppdrag av diktaturen Uzbekistan, och tänker yrka på livstids fängelse.

Dna-bevisningen "sätter honom definitivt på platsen", säger åklagaren till TT.

Leksaksöverlämningen ska ha skett på uppdrag av någon obekant person som ringde till den misstänkte, hävdar denne. Men enligt åklagaren finns inga sådana samtal till hans telefon registrerade.

Petersson anser att 37-åringens berättelse är mycket detaljerad, förutom när det gäller de känsligaste delarna.

– Har du problem med minnet eller gick du på droger? frågade åklagaren i rättssalen.

Påstått hot

Mannen påstår sig inte kunna berätta allt, även om han säger sig vara oskyldig, för då skulle hans familj i Uzbekistan råka illa ut. Han inledde också sin berättelse i tisdags med att försvara den uzbekiska staten.

37-åringen säger sig bara ha filmat Nazarov på uppdrag av en kontakt i Moskva, som sagt att Nazarov var skyldig någon mycket pengar.

– Om nu det är den sanna berättelsen, varför skulle hans familj hotas? säger Petersson.

Nazarov sköts i huvudet den 22 februari 2012 utanför sin bostad i jämtländska Strömsund.