– Jag påstår att Uzbekistan är uppdragsgivare till detta mordförsök.

Åklagare Krister Petersson tvekar inte i rätten vem som låg bakom mordförsöket på den uzbekiske regimkritikern Obid Nazarov i Strömsund 2012.

Fakta: Mordförsöket på Nazarov

Den 22 februari 2012 skjuts den då 54-årige Obid Nazarov i bakhuvudet i en trappuppgång i Strömsund. Han får svåra hjärnskador men överlever.

Nazarov är en av de mest kända muslimska ledarna från Uzbekistan och en av de tyngsta kritikerna av landets diktatur. 2006 fick han asyl i Sverige.

Säpo har kritiserats för att ha underskattat faran och inte ha underrättat lokal polis om hotbilden.

Ett uzbekiskt par i 30-årsåldern visar sig ha spårat upp imamen åt attentatsmannen, men de frias i tingsrätt och hovrätt eftersom det inte kan bevisas att de kände till mordplanerna.

Efter att den misstänkte skytten grips i januari i år i Ryssland på svensk begäran lämnar paret Sverige. Han överlämnas sedan den 25 augusti i år.

Nazarov vårdas alltjämt på hemlig ort för sina skador.

Kronologi: Detta har hänt

2011. Ledande uzbekiska oppositionella samlas i Berlin för att grunda en ny rörelse, PMU, Uzbekiska folkrörelsen. I september mördas en av grundarna, Fuad Rustamchodzjajev, i Ryssland, där han bor. I november samlas PMU-ledare på nytt, denna gång i Stockholm. Nazarov är där och ger rörelsen sitt stöd.

22 februari 2012. Nazarov skjuts i huvudet i trapphuset utanför sin bostad. I närheten hittas en väska med en revolver med ljuddämpare. Den förmodade skytten flyr till Ryssland. Familjen hade varnat Säpo om en hotbild mot Nazarov men hade inget skydd. Imamen får svåra hjärnskador men överlever.

2012. Ett uzbekiskt par i Sverige grips i maj, misstänkt för medhjälp till mordförsöket på Nazarov. De två nekar till brott. Paret frias, först i Östersunds tingsrätt och 2013 i hovrätten för nedre Norrland.

10 december 2014. Ytterligare en regimkritisk uzbekisk imam i exil, Mirzagolib Chamidov, mördas i Istanbul. Turkisk polis griper en delvis uzbekisk grupp som påstås ha en dödslista över regimkritiker. På listan står bland andra PMU:s ordförande Muhammad Salih. Även regimkritiker i Sverige fruktar för sina liv.

Januari 2015. Den misstänkte skytten grips i Ryssland på svensk begäran. Kort därefter lämnar det uzbekiska paret Sverige och tycks resa hem till Uzbekistan.

25 augusti 2015. Den misstänkte skytten överlämnas till slut till Sverige från Ryssland.

23 november 2015. Rättegång börjar i Östersunds tingsrätt. Mannen förnekar brott. Nazarov får alltjämt vård på hemlig ort för sina skador.

Fakta: Hård diktatur

Den gas- och guldrika forna sovjetrepubliken Uzbekistan har sedan självständigheten 1991 regerats med järnhand av president Islam Karimov, född 1938. Oppositionen har stadigt varit hårt nedtryckt, bland annat med motivet att kväsa islamistiska tendenser och etnisk oro.

Uzbekistan rankas stadigt bland de sämsta på listor över världens mest ofria och korrupta länder. Sedan 2012 har landet uppmärksammats för Telia Soneras mutmisstänkta affärer där.

Människorättsorganisationer har larmat om extrema tortyrmetoder. Bland annat har oppositionella kokats levande. Säkerhetstjänsten är också känd för att vara aktiv utomlands, däribland i Sverige.

– Det är dubbla känslor. Det är jobbigt att se honom, men det känns bra att han äntligen ställs inför rätta, säger David Nazarov till TT.

Han satt bara några meter ifrån den 37-årige uzbek som misstänks ha försökt lönnmörda hans far, den exiluzbekiske regimkritikern och imamen Obid Nazarov i jämtländska Strömsund 2012. 37-åringen medger att han varit på orten men förnekar brott. David Nazarov tvivlar dock inte en sekund i skuldfrågan, varken vad gäller skytten eller dennes uppdragsgivare, som både han och åklagaren anser är Islam Karimovs diktatoriska regim i Uzbekistan.

– Nu måste också de som beordrade attentatet mot min far gripas och åtalas, säger Nazarov.

Rättegången i Östersunds tingsrätt är sensationell. Frågan är om en främmande makt någonsin pekats ut i domstol för ett attentat i Sverige. Åklagaren Krister Petersson kommer också att yrka på lagens strängaste straff – livstids fängelse.

– Det tycker jag är rimligt när man åker hit på uppdrag av en annan stat för att utföra en ren avrättning, säger han till TT.

Den misstänktes utländska kontakter går till Moskva, där han enligt egen utsago får i uppdrag av en uzbekisk man att lokalisera Nazarov för att en skuld ska indrivas.

Dna-bevis

De kontakterna vill åklagaren nysta i:

– Jag nöjer mig inte med detta, jag har begärt av Ryssland att den eller de personerna ska förhöras.

Den misstänkte svarar i polisförhör inte på flera frågor om sina kontakter, med motiveringen att hans familj i Uzbekistan kan råka illa ut.

Under den första rättegångsdagen redogjorde Petersson för hur dna i en väska som vapnet hittades i kan knytas till 37-åringen och hur mobilmaster visar att hans telefon är i Strömsund när attentatet sker – och genast efteråt rör sig därifrån.

Renrakad, med kort mörkt hår och iförd en grå T-tröja lyssnade den kortväxte, muskulöse uzbeken allvarligt på åklagarens anförande.

Nagel i ögat

Säkerhetspådraget var förstärkt vid Östersunds tingsrätt och intresset stort inte minst bland uzbeker i Sverige, som kom till domstolen.

Petersson berättade hur den populäre predikanten Nazarov var en nagel i ögat på regimen i Uzbekistan, förföljdes i sitt hemland och vidare utomlands, efterlystes för påstått terroristbrott och svartmålades.

De uzbekiska myndigheterna har heller inte ens svarat på olika begäranden från Sverige om rättshjälp.

Rättegången blev möjlig sedan Ryssland av något skäl efter 3,5 år överlämnade den misstänkte gärningsmannen i augusti.

På tisdagen väntas både David Nazarov och den misstänkte skytten förhöras.