– Tvärtom, det är bara positivt, som en omspolning av isen och det är jättebra; sånt som vi skridskoåkare älskar, säger Anders Tysk.

Vikingarännet, i bästa fall 80 kilometer på Mälarisar mellan Ekoln vid Uppsala och Stockholm, kördes första gången 1999. Motionsloppet, som i år ska äga rum 14 februari, har tvingats ställa in eller ändra bansträckningen ett antal gånger på grund av alltför bräckliga isar. Vis av erfarenheten vill Anders Tysk inte garantera något i år heller, även om förutsättningarna ser bra ut.

– Man kan aldrig veta, det kan alltid hända saker även om det förstås krävs en väldig massa energi för att smälta de isar som nu ligger, säger han.

Hittills är omkring 1 000 åkare anmälda. Den verkliga anstormningen brukar komma sista veckan, berättar Anders Tysk. Deltagarrekordet är från 2003 då 4 000 åkare kunde ta sig ända in till Rålambshovsparken i centrala Stockholm.

Var årets målgång hamnar är inte beslutat ännu. Huvudalternativet är Hässelby i norra Stockholm.

– Men just nu ser det bra ut för att komma längre in mot stan, kanske Alvik eller ännu längre. Fast det är ofta svårt vid Västerbron.