Fakta: Protesterna och strejkerna

Protesterna mot socialistregeringens föreslagna arbetsmarknadsreformer har stundtals varit våldsamma, och strejker har pågått i månader. Efterhand har regeringen mildrat förslagen, vilket näringslivet kritiserat.

Förslaget går ut på att anställda i snitt ska ha 35 timmars normalarbetstid. Företag kan dock förhandla med lokala fackföreningar om att införa både längre och kortare veckor, som mest upp till 46 timmar per vecka. Näringslivet får också större frihet att sänka löner. Större möjligheter att förhandla om sådant som semestrar och föräldraledighet ingår också i paketet. Dessutom mildras regler om när anställda får sägas upp eller permitteras.

President François Hollande hävdar att åtgärderna gör arbetsmarknaden mer "flexibel" och kan skapa fler jobb, men kritiker hävdar att reformerna urholkar anställningstryggheten. Fackförbunden CGT och FO har sagt att strejkerna kommer att fortsätta tills regeringen drar tillbaka förslagen.

Internationella valutafonden (IMF) har givit stöd åt presidentens linje.

Källa: TT Nyhetsbank, BBC News.

En stor strejk lamslår Frankrikes tågtrafik. Totalt sett strejkade 17 procent av alla anställda på det statliga tågbolaget SNCF under onsdagen. Det är den åttonde tågstrejken på tre månader.

– Det är en mardröm idag – till och med värre än de andra strejkdagarna, sade Christine, en järnvägsanställd som övervakade en tågstation i en Parisförort, där pendlare försökte få plats på de få tåg som gick.

Snart fotbolls-EM

Strejken, som inte har något slutdatum, har dragit igång bara nio dagar innan fotbolls-EM i Frankrike börjar. Den ökar ytterligare pressen på den hårt kritiserade socialistregeringen, vars försök att reformera landets arbetsmarknadslagar har mötts av omfattande demonstrationer och strejker.

Under torsdagen väntas även anställda vid tunnelbanan i Paris gå ut i strejk. Också personal på flygbolaget Air France har hotat med strejk under de närmaste veckorna.

Ny energistrejk

Vidare har fackförbundet CGT varslat om ännu en strejk i energisektorn. Enligt facket kommer den bryta ut på onsdag nästa vecka och leda till minskad produktion vid kärnkraftverk och andra anläggningar. Påfyllning av gas i depåer stoppas också liksom avlastning av tankfartyg som levererar gasen.

– Den här veckan kommer det att bli den största uppslutningen på tre månader, sade CGT:s ordförande Philippe Martinez.

Trots att strejkerna kastar en skugga över den stundande fotbollsfesten stödjer 46 procent av tillfrågade fransmän fackförbundens krav, visar en undersökning i tidningen Journal du Dimanche.