Trafikkaos i samband med Kinas nyår

Provinsen Guangdong har en mängd tillverkningsindustrier och attraherar migrantarbetare från hela Kina. Det betyder att tusentals personer reser vid samma tidpunkt och trots att Kinas transportsystem är väl utbyggt blir belastning för stor, särskilt när vädret skapar förseningar.

Nära tre miljarder tågresor förväntas att göras under en 40-dagars period. Det är en ökning med nära hundra miljoner sedan förra året.

2 600 säkerhetsvakter har stationerats vid Guangzhongs tågstation. Vägarna till stationen är stängda och det är även tunnelbanestationen.

Källa: South China Morning Post, AFP

Fakta: Kinesiskt nyår

Kina firar nyår mellan slutet av januari och mitten av februari.

Nyåret är den största högtidsfesten i den kinesiska kalendern och firas med smällare och fyrverkerier. Hemmen städas för att få bort det gamla årets olyckor.

Det kinesiska nyåret firas förutom i Kina och Hongkong även i länder med omfattande kinesisk befolkning som Indonesien, Malaysia, Filippinerna och Thailand.

Festligheter pågår även i de kinesiska kvarteren —Chinatowns —i många av världens storstäder.

2016 är det apans år.

Källa: TT

Flitens lampa lyser året om i Kina med undantag för ett par veckor i februari, då landet tar behövlig semester. För många är det kinesiska nyåret, eller vårfestivalen som den också kallas, årets enda ledighet.

Av den anledningen är de återkommande trafikstörningarna kring högtiden ett minst sagt påtagligt stressmoment. Inte minst som traditionen säger att familjen ska vara samlad innan midnatt för den kinesiska nyårsafton som i år infaller den 8 februari.

Hundratusentals fast

Nära 100 000 människor satt på tisdagen fast i Guangzhou, provinsen Guangdongs huvudstad, i södra Kina på grund av kraftiga snöstormar och is som stoppat tågtrafiken i de centrala och norra delarna av landet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Redan i helgen beordrades taxichaufförer att inte köra kunder till tågstationen som då börjat bli överfull. På tisdagen hade vissa resenärer väntat mer än tio timmar på sitt tåg och andra i flera dagar, skriver South China Morning Post.

– Vi avvisar passagerare som vill åka till tågstationen eftersom vi inte får befinna oss i området längre, sade en taxichaufför.

Ensam på flight

Men somliga kom i väg till sist. En kvinna vid namn Zhang, som väntat i tio timmar på sitt flyg från Wuhan i centrala Kina, fick en glad överraskning när hon insåg att hon var den enda passageraren på flighten till Guangzhou. Alla andra hade antingen gett upp eller bokat om, enligt SCMP.

"Jag känner mig snuskigt rik! Jag är den enda passageraren på planet", skrev Zhang uppsluppet på Weibo, den kinesiska varianten av Twitter. Allt medan andra snällt fick vänta på tåg som aldrig ville komma.