Fakta: Angela Merkel

Född 17 juli 1954.

Växte upp i staden Templin i Östtyskland.

Studerade fysik, doktor i kvantkemi.

Gift med Joachim Sauer.

Är sedan 1990 ledamot av förbundsdagen.

Hade under 1990-talet ministerposter i förbundskansler Helmuts Kohls regeringar.

Efterträdde 2000 Kohl som ordförande i Kristdemokratiska unionen (CDU).

Valdes till förbundskansler första gången den 22 november 2005, den första kvinnan på posten.

Merkel tvingas just nu utkämpa ett tvåfrontskrig. Flyktingkrisen i Europa har skapat oenighet i regeringen.

Hon har inte lyckats komma överens med SPD om vilka förmåner flyktingarna ska ha rätt till.

Hennes bayerska systerparti CSU är starkt kritiskt mot hennes hållning i asylpolitiken och till och med i hennes eget parti CDU börjar oro och missnöje sprida sig.

Inställt möte

Ett planerat extra kabinettsmöte om flyktingmottagandet som skulle hållas på måndagen har fått ställas in på grund av oenigheten.

Tyskland har tagit emot omkring 7 000 flyktingar per dag de senaste veckorna. Det väntas totalt bli uppemot en miljon i år. De flesta kommer in i landet från Österrike till delstaten Bayern. Där styr CSU och vill nu sätta ett tak för hur många flyktingar som ska släppas in landet.

Öppen kritik

När Merkel i fredags besökte CSU:s partikonvent i München kritiserades hon öppet av CSU-ledaren Horst Seehofer till ledamöternas stora förtjusning.

Merkels popularitet dalar också i opinionsundersökningarna – från 75 procent i april till under 50 procent nu.

En person med insyn i partiet konstaterar att CDU inte är ett parti som avsätter sina ledare.

– Men du kommer att se en förändring om folk får känslan att Merkel snarare är en börda än en bonus för dem, säger den anonyma källan till Reuters.

Snabbare process

Hennes rådgivare säger enligt Reuters att hon måste hitta ett sätt att minska antalet migranter som kommer till landet och det bör helst ske till våren då tre tyska delstater håller val.

Hittills har Merkel stått emot pressen från CSU, men hon är medveten om att något måste göras. Hon tycks vilja köpa sig andrum genom att förmå Turkiet att behålla syriska flyktingar där i utbyte mot ekonomiskt stöd från EU. Hon står bakom kravet om så kallade "hot spots" vid Europas yttre gränser. I Tyskland vill hon att processen blir effektivare så att de som inte har rätt till asyl kan utvisas snabbare.