Fakta: Undersökta appar

Den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet har undersökt tränings- och hälsoapparna Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum och Myfitnesspal. Samtliga brister i hur användarnas data hanteras.

Myfitnesspal utmärker sig enligt undersökningen särskilt negativt med långa och obegripliga användarvillkor som när som helst kan ändras utan att användaren meddelas. De förbehåller sig även rätten att använda konsumenternas namn och profilbilder till vad de vill.

Fem populära hälso- och träningsappar har stora brister i hur de hanterar användarnas data, enligt norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet. Apparna Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum och Myfitnesspal får alla kritik.

Det största problemet enligt Jan Bertoft är att användarna inte har kontroll på hur deras uppgifter om sin hälsa sprids och används. Det är för krångligt att läsa igenom villkoren.

– Det finns ett antal väldigt tveksamma villkor som är svåra att upptäcka i den här snårskogen av ord. Det är en grundläggande rättighet som konsument att kunna förstå vad det är man går med på.

Strava är den enda som är tydlig med vilken tredje part data delas med.

Kaloriräknaren Myfitnesspal står ut negativt, företaget bakom förbehåller sig rätten att använda kundens namn och profilbilder till vad de vill. Runkeeper och Endomondo kommunicerar var användarna befinner sig, även när de inte tränar.

Bertofts råd är att vara kritisk mot vad man installerar.

– Vi konsumenter måste bli mycket mer misstänksamma, våra personuppgifter är hårdvaluta.