Fakta: Så här funkar det

Försöket vid tunnelbanestationen Holborn kommer att pågå under sex månader. Under ett kortare försök i november minskade trängseln med 30 procent, enligt operatören TFL.

Enligt rådande konvention hålls vänster del i rulltrappan fri för människor som vill gå upp. Passagerarna ombes att stå still i två av rulltrapporna medan en tredje är tänkt att förbli tillgänglig för människor som vill gå för egen maskin.

Beteendevetare från London School of Economics har tagits till hjälp för att övertyga Londonborna om att de borde hänga på. Olika metoder kommer att testas under försöket för att se vad som fungerar bäst. Det kan handla om direkta anvisningar från personal såväl som handavtryck på räcken och elektroniska tecken.

Källa: BBC

Det kaos som lätt uppstår när många människor på en och samma gång försöker att ta sig framåt känns kanske som en allt för välbekant situation för den som rört sig i kollektivtrafiken under rusningstid i större städer. Det är något som man nu försöker råda bot på i den brittiska huvudstaden.

Sedan april pågår ett halvårslångt försök på tunnelbanestationen Holborn, där människor – i strid med den seglivade brittiska traditionen att gå till vänster – uppmuntras att stå still, sida vid sida, i rulltrapporna och bara följa med.

– Det här är verkligen "anarchy in the UK". Försöket har varit väldigt omtvistat, det är ju nästan en brittisk institution att man ska gå på vänster sida, säger Londonbon Sandy Errestad till TT.

Spar plats

Omkring 56 miljoner människor passerar Holborn, en av Londons mest trafikerade stationer, varje år. Tanken bakom experimentet är att om rulltrappan helt fylls av människor kommer den att rymma fler än om den vänstra sidan hålls fri för dem som vill ta trappen i stora kliv.

Taktiken testades under en kortare period på Holborn förra året. Då rymdes under rusningstid 16 220 människor i de över 20 meter långa rulltrapporna, att jämföra med 12 745 under vanliga förhållanden, enligt BBC.

Den amerikanska tidningen The New York Times har pratat med flera stressade personer i rulltrappan på stationen. Och alla var långt ifrån nöjda med det pågående försöket. Beth Forrester ser sin dagliga bestigning av rulltrappan som en chans till träning.

– Jag går alltid. Jag får alltid ihop mina steg, säger hon.

"Dumt att stå still"

Andrew Brenner stod still när tidningen fångade honom för en kommentar. Men det var ett undantag.

– Normalt sett så går jag. Det verkar så dumt att bara stå där, konstaterar han.

En som däremot tycks hålla med gänget bakom försöket att bringa ordning i rulltrappekaoset (operatören TFL) är Martin Dearden. Han väljer alltid att stå kvar medan rulltrappan gör jobbet.

– Det är så mycket folk. Jag tror att i slutändan så kommer människor ut snabbare så här, säger han till The New York Times.