"Hennes chanser krymper och stödet för henne urholkas hela tiden", säger Andrés Rivarola Puntigliano, föreståndare och forskare vid Institutet för Latinamerikastudier vid Stockholms Universitet.

Bakgrund: Petrobras-skandalen

Grunden för det växande missnöjet i Brasilien är Petrobras-skandalen, som har vuxit i storlek allt eftersom den utretts. Den handlar bland annat om en kartell av byggföretag som gjorde hemliga utbetalningar till Petrobras direktörer för att få lukrativa kontrakt.

Härvan har tvingat företagets ledning att avgå, försvagat landets ekonomi, men också skadat president Dilma Rousseff.

Hon var styrelseordförande i oljebolaget under perioden 2003–2010, då bestickningen pågick. Hon förnekar kännedom om oegentligheterna. Men hennes ställning bedöms ha försvagats väsentligt den senaste tiden i samband med att förundersökningen om härvan fortskrider.

Luiz Inácio Lula da Silva, som var president 2003—2011, är misstänkt för penningtvätt i samband med Petrobrashärvan. Han valde Dilma Rousseff till sin efterträdare och beskrivs som både mentor och nära vän till presidenten.

Fakta: Riksrättsprocessen mot Rousseff

På söndag, den 17 april, väntas en omröstning då hela underhuset ska ta ställning.

Rousseffs motståndare behöver två tredjedelars majoritet, 342 av 513 ledamöters röster, för att skicka fallet vidare till en avgörande omröstning i senaten.

Där krävs en enkel majoritet, i en omröstning som väntas kunna hållas i maj, för att besluta att fallet tas vidare till en slutlig riksrätt.

Om så blir fallet har senaten 180 dagar på sig att genomföra rättegången. Under tiden stängs Rousseff av och vicepresidenten träder in som tillfällig president.

Källa: Reuters

"Ut med Dilma" ropade kongressledamöter som vill se henne i riksrätt när debatten i underhuset inleddes på fredagen. I tre dagar ska underhusets ledamöter nu diskutera frågan om anklagelserna mot Dilma, som hon ofta kallas i Brasilien. Debatten slutar med omröstning på söndag kväll, rapporterar Reuters.

– Hennes chanser krymper och stödet för henne urholkas hela tiden, säger Andrés Rivarola Puntigliano, föreståndare och forskare vid Institutet för Latinamerikastudier vid Stockholms Universitet.

Tappar stöd

En ny enkätundersökning som den stora dagstidningen O Estadão publicerar visar att minst 342 av underhusets 513 ledamöter bestämt sig för att rösta ja till att ställa presidenten inför riksrätt. Det räcker för att komma upp i den två tredjedelars majoritet som krävs för att skicka fallet vidare till ett avgörande i senaten.

Dilma har också tappat stödet från koalitionspartnern i regeringen, partiet PMDB, som nu lovar att rösta för riksrätt.

– Folk har nog också mindre tålamod på grund av att Brasilien befinner sig i en ekonomisk kris. Om folk hade jobb så vore det en annan sak, men arbetslösheten ökar och ekonomin är dålig, säger Andrés Rivarola Puntigliano.

Försökte skjuta upp

Dilma vände sig till högsta domstolen på torsdagen i ett sista desperat försök att avvärja söndagens omröstning i underhuset om huruvida hon ska ställas inför riksrätt eller inte.

Brasiliens högsta domstol höll ett extrainsatt möte för att behandla frågan men en majoritet av domarna förkastade föreläggandet inlämnat av landets regerande parti med åtta röster mot två, skriver Reuters.

Kort tid kvar

Anklagelserna rör att Dilma brutit mot budgetlagar i samband med att hon återvaldes 2014. Riksrätt kan innebära att hon har mycket kort tid kvar vid makten, redan i maj kan hon ersättas av vicepresident Michel Temer från förra koalitionspartnern PMDB. Men ett regeringsskifte kommer inte nödvändigtvis att lösa landets politiska oro, framhåller Andrés Rivarola Puntigliano:

– Michel Temer är också föremål för anklagelser. Problemet för oppositionen är ju att en del av dem som röstar mot Dilma själva är föremål för anklagelser om korruption. Jag tror inte att turbulensen kommer att försvinna även om Temer tar över. Ingen politiker har tillräckligt stöd och legitimitet nu.

Nyval har varit uppe som förslag, något som Andrés Rivarola Puntigliano ser som ett bra alternativ:

– Nyval till alla politiska befattningar skulle möjligen kunna ge en regering och ett parlament med legitimitet.