Fakta: Utvecklingen i Mali

Tuareg-rebeller, arabiska rörelser och islamistiska grupper – bland andra al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) och Ansar al-Din – startade ett uppror i norra Mali 2011–2012. De drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali, som separatisterna kallar Azawad, har blivit ett laglöst område för smugglare och islamistgrupper, som kidnappat flera västerlänningar.

Franska trupper skickades till Mali i januari 2013 efter det att rebeller hotat huvudstaden Bamako. Tillsammans med afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali. Ännu finns en fransk styrka i landet som bekämpar islamistgrupper.

FN:s nuvarande styrka, Minusma, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013, kort efter det att en fredsplan antogs. I Minusma ingår cirka 250 svenska soldater i ett underrättelseförband.

Den 20 juni i år skrevs ett fredsavtal under, men inte av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt, också mellan grupper som skrivit på. Det har också varit mycket svårt att få grupperna att enas om att ta steget in i det som fredsavtalet kallar DDR-fasen: avväpning och återintegrering.

Mellan 20 och 30 människor dödades i terrorattacken mot hotellet i Bamako, uppger president Ibrahim Boubacar Keïta. Två av de döda ska vara attentatsmän. Tidigare uppgifter har gjort gällande att 27 personer dödats.

– Terrorn kommer inte att segra, sade Keïta i ett tv sänt tal, enligt AFP.

Samtidigt utlyste han tre dagars landssorg och ett tio dagar långt undantagstillstånd har införts i landet.

Minst tre personer jagas för inblandning i dådet, uppger en malisk säkerhetskälla för AFP.

Gränslös terror

USA:s president Barack Obama fördömde snabbt attacken som "ännu en avskyvärd påminnelse om terrorismens gissel". Den ryske presidenten Vladimir Putin sade att de inhumana brotten "återigen bekräftar att terrorism inte har några gränser och är ett verkligt hot mot hela världen" och att ett brett internationellt samarbetet behövs för att bekämpa den.

Även kinesiske presidenten Xi Jinping kom med starka fördömanden. Minst tre av de döda var kineser som arbetade för det statliga bolaget China Railway Construction.

– Kina kommer att förstärka samarbetet med det internationella samfundet för att bestämt bekämpa våldsamma terroraktiviteter som skadar oskyldiga, sade han till stats-tv, enligt nyhetsbyrån AFP.

Pratade engelska

Det var i går morse som ett antal beväpnade män gick till attack mot hotellet, där de tog 170 personer som gisslan. Säkerhetskällor uppger, enligt Reuters, att de skrek "Allahu Akbar" (Gud är större) när de gick till angrepp.

En svensk UD-tjänsteman befann sig på hotellet under attacken, men klarade sig oskadd.

– Personen är välbehållen och mår efter omständigheterna bra, säger Catharina Österman vid UD:s presstjänst till TT.

al-Qaida kan ligga bakom

Den extrema jihadistgruppen al-Murabitun uppger att den utfört attacken i samarbete med gruppen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), enligt flera medier.

al-Murabitun grundades av den ökände islamisten och smugglaren Mokhtar Belmokhtar. Algeriern har förklarats dödad många gånger, senast i en amerikansk flygräd i Libyen i juni, men Frankrike misstänker att han kan ha legat bakom attacken i Bamako.