Fakta: Daniel Rye

Är: 27-årig frilansfotograf och föreläsare från den danska byn Hedegård, nära Billund. Satt fången som gisslan hos IS i Syrien under 13 månader, tillsammans med balnd andra den amerikanske journalisten James Foley.

Tidigare: Har tävlat i truppgymnastik på landslagsnivå, utbildad till fotograf på Gruntvigs folkhögskola i Hilleröd.

Aktuell: Med boken "Ser du månen, Daniel", skriven av journalisten Puk Damsgård. Boken ges ut i Sverige av förlaget Fri tanke i svensk översättning av Öyvind Vågen.

Fakta: "Ser du månen, Daniel"

Boken om Daniels Rye är skriven av journalisten Puk Damsgård, sedan 2011 mellanösternkorrespondent för Danmarks Radio. Hon har vunnit flera priser, inte minst den danska Publicistklubbens berättarpris och Läsarnas bokpris, den gången för boken "Hvor solen graeder".

För "Ser du månen, Daniel" belönades hon med Danska journalistförbundets Cavlingpris 2015. Boken har toppat den danska bästsäljarlistan.

L'enfer, c'est les autres, helvetet är andra människor. Påstod filosofen Jean Paul Sartre, men så hade han heller aldrig suttit gisslan hos den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS). Den danske fotografen Daniel Rye tillbringade 13 månader i fångenskap i Syrien; 13 månader av tortyr, förnedringar, rädsla och undernäring.

I boken "Ser du månen, Daniel" berättar han, med journalisten Puk Damsgårds hjälp, om sin tid som IS fånge. Bitvis är texten plågsam att läsa. Där finns scener som inte står efter den klassiska litteraturens skildringar av skärselden i fråga om grymhet och lidande. Men för Daniel Rye blev räddningen de kamrater med vilka han delade tiden i helvetet.

– Det svåraste när jag kom hem var att folk tittade på mig som om jag vore en rymdvarelse. De trodde att jag hade suttit fastkedjad vid ett element i 13 månader, men jag var mycket med andra människor och när man är det så blir man väldigt stark. Man blir bra på att hantera all rädsla för man kan prata med varandra, säger Daniel Rye när TT träffar honom i Stockholm.

– Jag minns en gång när vi var så rädda att jag började fundera på att ta mitt liv. Men i tre eller fyra timmar berättade min gode vän en fantastisk kärlekshistoria för mig, och under de tre eller fyra timmarna så var jag inte rädd.

Tillfångatagen av IS

Den 17 maj 2013 tillfångatogs Daniel Rye av IS. Han hade korsat gränsen vid den turkiska staden Kilis för att som frilansfotograf försöka skildra livet bland de civila som inte kunde, eller inte ville, lämna inbördeskrigets Syrien.

Daniel Rye hade tidigare arbetat i konfliktområden som assistent till den erfarne fotografen Jan Grarup, men resan till Syrien var hans första i egen regi. Efter bara något dygn i landet tillfångatogs han och anklagades för spioneri.

Under sin tid i Syrien flyttades han mellan flera olika platser och delade cell med en lång rad personer från USA, Västeuropa, Ryssland och Syrien. Bland hans medfångar fanns James Foley, den amerikanske journalist som mördades i en av IS propagandavideor och blev uppmärksammad världen över.

– Jag tror att min historia innehåller saker som kan vara intressanta för folk att läsa om, särskilt eftersom jag är en ung, blond kille. Det är lättare för folk att identifiera sig med mig och mina föräldrar och jag tror att det är bra för folk saknar kunskap om vad som händer i Syrien och den delen av världen, säger Daniel Rye.

Släpptes mot lösen

Dansken släpptes mot en lösesumma på två miljoner euro, drygt 18,5 miljoner svenska kronor. Pengarna kom till stor del från den danska allmänheten genom en till hälften hemlig insamling som Daniel Ryes familj anordnade. Den danska staten förhandlar inte med kidnappare så till skillnad från de i gisslan som kom från Frankrike och Spanien fick han ingen hjälp från myndigheterna i sitt hemland.

– När jag satt i Syrien ville jag bara komma hem, men frågan om att betala för gisslan är väldigt komplex, säger han.

Daniel Rye har fortsatt som frilansfotograf, men arbetar också med att föreläsa och har funnit ett stort intresse i humanitära frågor och internationell rätt. Daniel Rye vill se sina plågoandar inför rätta, men han känner inget hat.

– Jag reste till Syrien för att berätta historier och skapa förståelse mellan människor i Danmark och människor som påverkas av kriget. Inte för att skapa klyftor eller sprida hat.