Fakta: Orkaner, cykloner och tyfoner

En tropisk cyklon kan uppstå när havstemperaturen är över 27 grader.

Matthew är en tropisk cyklon som uppnår orkanstyrka – över 32 meter per sekund.

I Sydkorea och Japan har tyfonen Chaba dragit fram. En tyfon är en cyklon av orkanstyrka i Stilla havsområdet.

Orkaner kategoriseras i fem klasser, där klass ett är kraftig blåst som kan medföra viss skada på byggnader och bryta av stora trädgrenar. Man kan även räkna med strömavbrott.

Klass fem innebär katastrofal skaderisk, även välbyggda hem kommer sannolikt få både tak och väggar förstörda och större delen av de drabbade områdena kommer att vara obeboelig i veckor eller månader efter orkanen.

Matthew har uppmätt klass fyra.

Källa: Anna Wåhlin, National Hurricane Center, SMHI

Orkanen Matthew har dödat hundratals personer i Karibien och drar nu in över USA. Anna Wåhlin är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet och säger att cykloner som Matthew blir som motorer när de kommer upp i styrka.

– Havet är så varmt att det bildas vattenånga som ligger ovanför havsytan. Ångan stiger uppåt och kondenserar och då blir luften varm. Cyklonen blir som en ångmotor som driver sig själv. Så länge den är över varmt hav får den mer och mer kraft, säger hon.

Matthew är alltså en tropisk cyklon, som kan uppstå när havstemperaturen är över 27 grader.

– Det är bara någon per år som drabbar människor, men det uppstår 80 – 90 tropiska cykloner varje år. De flesta åker in över kallare havsområden och tappar kraft, det krävs att de uppehåller sig i varma vatten tillräckligt länge för att bli så starka.

TT: Kan den här typen av stormar bli vanligare i och med klimatförändringarna?

– Det har inte blivit vanligare med tropiska cykloner. Det finns en teori att med varmare klimat, blir vattnet varmare och då kan de uppstå, men det har man inte kunnat bevisa.