Fakta: Ku klux klan

Högerextrem organisation som bildades 1866 efter inbördeskriget med målet att återupprätta vit överhöghet i amerikanska sydstater. Rörelsen bildades på nytt 1915 och nådde sin höjdpunkt på 1920-talet med omkring 4–5 miljoner medlemmar.

Ku klux klan återaktiverades under 1960-talets medborgarrättskamp och låg bakom flera mord på personer som kämpade för svarta amerikaners rättigheter.

I dag har rörelsen krympt betydligt och splittrats i flera mindre grupper. Ku klux klan har bland annat sökt samarbete med amerikanska nazistpartiet.

Källa: Nationalencyklopedin

Den republikanske presidentaspiranten Donald Trump har gjort sig känd som en person med många yviga och kontroversiella uttalanden – bland annat att det finns våldtäktsmän och mördare bland dem som invandrar från Mexiko, att USA borde hindra muslimer från att resa in i landet, och att han vill återinföra skendränkningar av misstänkta terrorister.

"Ingen aning"

Frågan är om inte Donald Trumps senaste framträdande hamnar överst på listan över kontroverser som fastighetsmogulen hamnat i. I en tv-intervju undviker Trump att svara på om han tar avstånd från den våldsbejakande vitmaktorganisationen Ku klux klan och dess tidigare ledare David Duke, som stöder Trumps kandidatur. Trump säger att han inte vet någonting om vare sig David Duke eller vitmaktgrupper, och att han inte kan uttala sig om frågor som han inte känner till.

– Jag vet inte vilken grupp du pratar om. Du skulle inte vilja att jag tog avstånd från en grupp som jag inte känner till. Jag måste ta mig en titt, säger Trump till CNN:s intervjuare.

Tippad segrare

Trump har i så fall glömt vem Duke är. The New York Times hänvisar till ett uttalande från 2000 när han tackade nej till att ställa upp som presidentkandidat för Reformpartiet, just eftersom Duke var partimedlem. Flera viktmaktgrupper i USA har på sistone visat sitt stöd för Trumps kandidatur, skriver The Washington Post.

Efter uppmärksamheten backade fastighetsmogulen och skriver på Twitter att han "förkastar" Duke.

I morgon röstar invånarna i elva delstater om vilken av kandidaterna de vill ska nomineras till höstens presidentval. Trump och Demokraternas kandidat Hillary Clinton väntas ta hem lejonparten av delegaterna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Den förste sittande senatorn, Jeff Sessions, har nu öppet visat stöd för Trump. I veckan har han även fått stöd av New Jersey-guvernören Chris Christie, som nyligen hoppade av försöket att nomineras.