Fakta: Trump och Carson i säker ledning

Donald Trump drog i från favoriten Jeb Bush i opinionsmätningarna i mitten av juli och har sedan dess haft ett tydligt övertag. Han utmanas av Ben Carson som för tre veckor sedan hade en knapp ledning, men som sedan åter har tappat i mätningarna.

Namn Titel Opinionsstöd i procent bland republikanska väljare

Donald Trump, affärsman, fastighetsmagnat: 27,5

Ben Carson, tidigare neurokirurg och författare: 19,8

Marco Rubio, senator från Florida: 12,5

Ted Cruz, senator från Texas: 11,3

Jeb Bush, exguvernör i Florida, presidentbror/son: 5,5

Carly Fiorina, tidigare HP-chef: 3,5

Mike Huckabee, exguvernör i Arkansas: 3,3

Chris Christie, tidigare jurist: 3,0

John Kasich, Ohioguvernör: 2,8

Rand Paul, Kentuckysenator 3,5

Källa: Real Clear Politics

Fastighetsmagnaten Donald Trump har sedan han lanserade sin presidentkampanj i somras väckt uppmärksamhet genom en rad aggressiva uttalanden. Nyligen förordade han ett register över alla muslimer i USA och nu trappar han upp retoriken ytterligare. I en intervju i tv-kanalen ABC:s nyhetsmagasin "This week" säger Trump att han skulle återinföra skendränkningar som förhörsmetod om han blev president.

– Jag tycker att skendränkningar är "peanuts" (ungefär "struntsaker") jämfört med vad de skulle göra mot oss, vad de gör mot oss, vad de gjorde mot James Foley när de halshögg honom, säger Trump i intervjun enligt AFP, med hänvisning till den extrema jihadistgruppen Islamiska staten (IS).

Likställs med tortyr

FN likställer den kontroversiella förhörsmetoden med tortyr och skendränkningar förbjöds av Barack Obama kort efter det att han tillträdde som president 2009.

Den europeiska flyktingkrisen och terrordåden i Paris kan få stor betydelse för den amerikanska valrörelsen inför valet om ett knappt år. Donald Trump, som leder kampen om att bli republikanernas kandidat, har överlägset störst förtroende bland de republikanska väljarna i frågor som handlar om att bekämpa terrorism.

Den verbala kapprustningen mellan de aspirerande presidentkandidaterna tog fart efter Trumps uttalande, när den pensionerade neurokirurgen Ben Carson senare i samma program sade att han instämmer med Trump i frågan om skendränkningar:

– Jag håller med om att det inte finns någonting sådant som politisk korrekthet när du slåss mot en fiende som vill förgöra dig, sade Carson.

"Trojansk häst"

Donald Trump har kallat syriska flyktingar för "tidernas största trojanska häst" och menar att USA borde stänga gränsen för syrier. Trumps starka ställning bland väljare har skapat oro bland mer moderata politiker i det republikanska partiet. Trump lovade i september att kandidera till presidentposten som republikan. Nu utesluter han dock inte att ställa upp som självständig kandidat.

– Jag måste vänta och se vad som händer. Om jag får samma behandling som alla andra så är allt bra. Allt jag vill ha är en rättvis spelplan.