Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

48,1 procent av USA:s väljare säger sig i nuläget stödja Demokraternas Hillary Clinton medan 43,8 procent vill se Republikanernas Donald Trump som president, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Clinton leder i de flesta av de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet, men Trump har övertaget i viktiga Ohio. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 237 och Trump 165. När det gäller 136 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra.

Samtidigt är varken Trump eller Clinton särskilt populär. Enbart 38 procent av amerikanerna säger sig ha en positiv syn på Trump medan 58 procent är av motsatt åsikt. I Clintons fall har 44 procent en positiv syn medan 53 procent är negativa.

64 procent av amerikanerna anser att USA utvecklas i fel riktning och bara 15 procent anser att kongressen gör ett bra jobb.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

Skandalvideon som Washington Post avslöjade på fredagen fick den republikanske presidentkandidaten att för en gångs skull be om ursäkt.

Nu är frågan hur han ska bemästra den ökade tyngden i Clintons förmodade attacker mot hans kvinnosyn. Genom personliga attacker, exempelvis om expresident Bill Clintons kvinnoaffärer, eller sakpolitiska argument?

– Trump måste vara bättre förberedd, så enkelt är det. Han måste göra det hans rådgivare säger, nämligen öva och läsa underlag och verka statsmannamässig, säger Richard Himelfarb, statsvetare vid Hofstra University i New York, till TT.

– Men jag tvivlar på att han gör det – han är ju Donald Trump och han vill gå sin egen väg.

Clinton stiger

Mycket tyder på att Himelfarb har rätt. Liksom inför den första debatten har Trump fortsatt att kampanja samtidigt som Demokraternas presidentkandidat Clinton dragit sig undan för att träna och slipa sina argument. När Trump deltog i en frågestund med väljare i Sandown i New Hampshire häromdagen poängterade han att det inte var för att träna inför debatten.

Sannolikt går strategin hem bland hans mest trogna anhängare, de som älskar att han inte är en "vanlig" politiker. Men den grupp väljare som ännu inte bestämt sig för vem de ska rösta på i presidentvalet verkar ha tagit intryck av Trumps förhållandevis svaga insats i den förra ordduellen. Clintons opinionsstöd har stärkts markant sedan dess och i nuläget leder hon med drygt fyra procentenheter.

– Trump missade att prata om korruptionsanklagelserna mot Clintonstiftelsen, Benghazi och Bills kvinnoaffärer – och Hillary Clintons försvar av sin make när de pågick. Det lär han försöka ta igen nu. De är svåra ämnen, men om han gör bra ifrån sig kan han hämta in lite av Clintons försprång, säger Himelfarb.

Bilder och förbud

Trumpkampanjen har haft det tufft den senaste veckan. Avslöjandet om presidentkandidatens grovt sexistiska uttalanden om skådespelaren Arianne Zucker, uttalanden om viktökning hos en deltagare i en skönhetstävling och antydningar om att krigsveteraner med posttraumatisk stress inte är starka har inte tagits emot väl. Dessutom cirkulerar bilder där Trump fotograferar (påklädda) Playboymodeller, familjens välgörenhetsstiftelse har fått verksamhetsförbud i New York (då den inte registrerat de dokument som krävs) och uppgifterna om att Trump utnyttjat lagar så att han sluppit betala inkomstskatt i 18 år bara fortsätter att citeras.

Den direktsända drabbningen hålls i Saint Louis i Missouri under natten till måndagen svensk tid. Den skiljer sig från de övriga två, eftersom väljare under debatten får ställa frågor direkt till kandidaterna.