I ett skriftligt uttalande säger Trump att opinionsundersökningar visar att "muslimer" hyser "ett hat" mot amerikaner och att det kan leda till fler attacker.

"Tills vi kan fastslå och förstår problemet och det farliga hot det utgör, kan vårt land inte vara offer för de fasanfulla attacker av människor som bara tror på jihad och inte har något förnuft eller respekterar mänskligt liv", heter det i uttalandet.

Hård kritik

Fastighetsmiljardärens utspel avfärdades omedelbart från flera håll.

"Löjligt" säger guvernören Chris Christie medan exguvernören Jeb Bush går ännu längre och menar att Trump "tappat förståndet". Läkaren Ben Carson konstaterar, via en talesperson, att alla som besöker USA skall registreras och övervakas. De tävlar alla tre med Trump om republikanernas kandidatur.

Från Vita huset meddelar den utrikespolitiske rådgivaren Ben Rhodes att förslaget strider mot både amerikanska värderingar, konstitutionen och landets nationella säkerhetsintressen. I går manade president Barack Obama nationen att visa religiös tolerans i en svår tid.

"Fascistiskt"

Trots, eller kanske på grund av, en rad kontroversiella uttalanden är Donald Trump i klar ledning i det republikanska fältet i presidentvalskampanjen. Han uppfattas av många som en frisk fläkt i politiken, som talar klartext och kan få saker att hända.

Ibraham Hooper, chef för Rådet för amerikansk-islamiska relationer, reagerade upprört.

– Nu är vi inne på fascismens område. Det här borde oroa inte bara amerikanska muslimer utan alla amerikaner, att den ledande republikanske presidentkandidaten i praktiken gör ett fascistiskt uttalande som det här.