Fakta: "Pussygate"

Donald Trump befann sig i Los Angeles 2005 för Emmygalan när han blev upplockad i en buss som användes för att göra reklam för tv-programmet "Access Hollywood", ett nöjesprogram som handlar om kändisar och händelser i främst Hollywood.

I bussen fanns, förutom Trump och programledaren Billy Bush, inspelningspersonal. När bussen når studion hoppar kameramännen av för att filma när Trump och Bush kommer ut ur bussen. Inne i bussen berättar Trump att han stött på gifta Nancy O'Dell och tagit med henne för att handla möbler. Där verkar de upptäcka skådespelaren Arianne Zucker, som ska föra Trump och Bush till inspelningen av "Våra bästa år", där Trump ska göra ett gästspel.

Då hörs Trump säga:

"Jag måste ta några Tic-tacs (mintpastiller), utifall jag skulle börja kyssa henne. Du vet jag är per automatik attraherad av vackra (kvinnor) – jag börjar helt enkelt kyssa dem. Det är som en magnet. Jag kysser bara, jag väntar inte. När man är stjärna låter de en göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan ('Grab her by the pussy'). Du kan göra vad som helst".

Fakta: Valkalendern i USA

19 oktober: Tredje och sista debatten mellan presidentkandidaterna, i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentval, kongressval samt en rad lokala val.

20 januari 2017: USA:s 45:e president tillträder.

Med mindre än en månad kvar till presidentvalet i USA fortsätter det att blåsa hårt kring Trump efter "pussygate", de grovt sexistiska uttalanden han i förra veckan avslöjades ha gjort 2005. Flera republikanska högdjur har valt att dra bort sitt stöd till presidentkandidaten. Nu anklagar han sina partikollegor för illojalitet.

"Det är så skönt att bojorna tagits av så att jag äntligen kan kämpa för Amerika på mitt sätt", twittrar han bland annat, och anklagade representanthusets talman Paul Ryan för att vara en svag och ineffektiv ledare.

Sorglig anledning

I en intervju i Fox News utvecklar han:

– Jag skulle inte vilja sitta i en skyttegrav med dessa personer, inklusive Ryan, speciellt inte Ryan.

Han har bett om ursäkt för sina sexistiska kommentarer och kallat dem "bara snack i omklädningsrummet".

– Om det är därför jag kommer att förlora ett val ... kommer det att vara sorgligt, säger han, och tillägger:

– Men jag tror att vi kommer att vinna.

Ryan rapporteras inrikta sitt kampanjarbete på valet till kongressen, och hans talesperson Brendan Buck säger att talmannen "fokuserar nästa månad på att besegra demokrater, och alla republikaner som ställer upp för val förmodligen borde göra samma sak", enligt Reuters.

Även den sittande presidenten, demokraten Barack Obama, har reagerat på Trumps uttalanden från 2005 som nu blivit kända.

– Ingen skulle finna sådana uttalanden acceptabla för någon som ens sökte jobb på 7-Eleven, säger Obama på ett valmöte för Trumps rival Hillary Clinton i Greensboro, North Carolina.

Tappar i opinionen

Samtidigt visar en ny mätning från Reuters/Ipsos, gjord efter den senaste tv-sända valdebatten, att Trump tappat ytterligare i väljaropinionen mot Clinton. Hon har nu ett övertag bland väljarna med 8 procentenheter, enligt mätningen, jämfört med 5 procentenheter förra veckan.

En av fem republikaner säger att hans kommentarer diskvalificerar honom från jobbet som president. 58 procent säger att de vill att han stannar kvar i racet och 68 procent att de ledande partikollegorna borde stötta honom.

Mätningen har gjorts online på engelska över hela landet, med 2 386 vuxna amerikaner.

Real Clear Politics, som gör en sammanställning av alla aktuella opinionsmätningar, visar att Clinton leder mot Trump med i genomsnitt 7 procentenheter, och att hennes ledning har växt sedan mitten av september.