Fakta: Stödet för Donald Trump

35,4 procent av amerikanerna har en positiv syn på Donald Trump medan 58 procent inte har det.

I primärvalen hittills har mer än 11,5 miljoner människor röstat på honom.

Om det var presidentval i USA i dag skulle Trump vinna en knapp seger över Hillary Clinton, som väntas ta hem Demokraternas kandidatur. Trump skulle få 43,4 procent och Clinton 43,2 procent.

Källa: Oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

Bakgrund: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York, där han växte upp. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat från dokusåpan "The Apprentice") som också äger golfbanor, skönhetstävlingar och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol och har lett kampen om Republikanernas presidentnominering sedan dess.

Säger sig ha omfattande idéer för USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Förespråkar låga skatter. Har sagt att han ska motarbeta Obamas sjukförsäkringsreform och säger sig vara emot stränga vapenlagar och emot abort, trots att han tidigare haft motsatt ståndpunkt.

Källa: Donald Trumps egna hemsidor, Ontheissues.org med flera

Nu har Trump passerat den magiska siffran 1 237 delegatsröster, det som krävs för att bli utsedd till presidentkandidat vid sommarens partikonvent, rapporterar amerikanska medier. Det sista avgörande stödet ska ha kommit från fria delegater, partihöjdare som röstar efter eget huvud.

Även huvudpersonen säger sig ha fått stöd från tillräckligt många delegater. Trump var mycket nöjd på en presskonferens i Bismarck i North Dakota på torsdagen, där han framträdde med 15 fria delegater från delstaten som nu stödjer honom.

– Jag är så hedrad, sade Trump enligt AFP

Att den kontroversielle fastighetsmogulen skulle bli partiets kandidat har i princip varit klart sedan i början av maj. Då kastade rivalerna Ted Cruz och John Kasich, Texassenator respektive Ohioguvernör, in handdukarna.

"Som det är"

New Yorkbon Trump har rivit upp starka känslor alltsedan han offentliggjorde sin kandidatur i juni i fjol. Hans löften om att göra Amerika stort igen väcker gehör hos många i den lägre medelklassen som känner att de inte fått del av USA:s ekonomiska återhämtning.

Att den bufflige Trump dessutom "säger som det är" och aldrig haft en folkvald position tilltalar många som är trötta på politikerna och polariseringen i Washington DC. Att gå på ett av Trumps kampanjmöte är som att kliva in i en entusiastisk bubbla av Pavarottimusik och revanschlusta.

Men Trump är också avskydd för många av sina uttalanden. Han har bland annat kallat mexikaner för våldtäktsmän och lovat att bygga en mur mot Mexiko. Andra utfästelser är att införa ett tillfälligt inreseförbud för muslimer samt att återinföra skendränkning som förhörsmetod.

Hans kvinnosyn är ifrågasatt, bland annat efter ett uttalande i våras då han sade att kvinnor som gör abort bör straffas – något han senare tog tillbaka.

Motvilja

Trump har haft svårt med väljargrupper som kvinnor, spansktalande och svarta. Och Republikanska partiet har visat stor motvilja mot att omfamna honom. Detta eftersom han anses svår att kontrollera och det är oklart hur politiskt konservativ han egentligen är.

Far och son Bush, båda tidigare presidenter, har tagit avstånd från Trump liksom de förra presidentkandidaterna John McCain och Mitt Romney. Partiordföranden Reince Preibus har dock manat partiet till enande.

Sakpolitiskt är det svårt att ringa in Trump. Han har bara sju vallöften på sin hemsida: utöver muren lovar han bland annat att riva upp Barack Obamas omtvistade sjukförsäkringsreform, att ta bättre hand om landets militära veteraner, att bevara rätten att bära vapen samt att få till en handelsreform med Kina.

I ett utrikespolitiskt linjetal nyligen bekräftade han att en Trumpregering skulle driva en isolationistisk politik, att han är frihandelsfientlig samt att han är tveksam över nyttan med militäralliansen Nato.