Fakta: De leder kampen om Vita huset

Tisdagens primärval i Arizona vanns av Hillary Clinton respektive Donald Trump. Bernie Sanders och Ted Cruz vann drabbningen i Utah och Sanders tog hem nomineringsmötet i Idaho.

Nedan visas opinionsläget och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt. För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 282 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt Antal delegater hittills (med superdelegater)

Republikanerna:

Donald Trump, affärsman 41,5 739

Ted Cruz, Texassenator 28,0 465

John Kasich, Ohioguvernör 20,0 143

Demokraterna:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 50,8 1 681

Bernie Sanders, Vermontsenator 43,8 927

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Fakta: Viktiga datum i USA

5 april: primärval i Wisconsin

19 april: primärval i New York.

26 april: primärval i fem delstater, bland annat Pennsylvania, Maryland och Connecticut.

3 maj: primärval i Indiana.

7 juni: primärval eller nomineringsmöten i sex delstater, bland dem folkrika Kalifornien och New Jersey.

14 juni: Primärvalsprocessens sista dag

18-21 juli: Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio

25-28 juli: Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania

8 november: Presidentval

Källor: New York Times, Real Clear Politics

Uppmaningar om stängda gränser och tuffare tag mot "radikal islamsk terrorism" hörs i kampanjtal bland främst de republikanska presidentaspiranterna.

"Vi måste stärka polisens möjlighet att patrullera i och säkra muslimska kvarter innan de radikaliseras", heter det i ett uttalande från Texassenatorn Ted Cruz som återges av public servicekanalen NPR.

"Inte släppas in"

Cruz, som vann tisdagens primärval i Utah, säger också att USA måste stärka sin södra gräns för att hindra "infiltration från terrorister" – ett argument som rivalen och affärsmannen Donald Trump länge använt sig av. Populisten Trump, känd för hätsk och invandrarfientlig retorik, sade kort efter Brysseldåden att USA:s gränser borde stängas och kritiserade ledarna i Washington för att inte vara tillräckligt tuffa och smarta.

– Människor från vissa delar av världen, som Syrien, som inte har sina papper i ordning, bör inte släppas in i vårt land. . .  De kan ha kopplingar till IS, säger Trump till tv-kanalen CBS.

Trean i den republikanska kampen, Ohioguvernören John Kasich, slår an en mer försonlig ton och talar om vikten av starka internationella allianser – liksom demokraten och Vermontssenatorn Bernie Sanders. Förra utrikesministern Hillary Clinton säger till tv-kanalen NBC att USA:s säkerhet och visumsystem måste stärkas.

Bush för Cruz

Både Trump och Clinton drog i från något i och med segrarna i det delegatrika Arizona. Clinton visade att hon fortsatt är stark i delstater med stora minoritetsgrupper, i Arizona är en tredjedel av invånarna spansktalande så kallade hispanics. Men Sanders tog hem både Utah och Idaho där Demokraterna höll nomineringsmöten. Och Utahsegraren Cruz fick en viktig skalp i form av stöd från den förre Floridaguvernören och avhoppade presidentaspiranten Jeb Bush.

"Ted är en konsekvent, principfast konservativ som har visat att han kan locka väljare och vinna primärval", säger Bush i ett uttalande till nyhetskanalen CNN.

Nästa stora primärvalsdrabbningar sker i slutet av april då New York och flera andra folkrika delstater på östkusten håller primärval.