Fakta: Så gick det i New York

Det preliminära resultatet av primärvalet i New York:

Namn: Titel: Andel av rösterna i procent: Antal röster:

Republikaner

Donald Trump Affärsman 60.5 518 601

John Kasich Ohioguvernör 25,1 214 755

Ted Cruz Texassenator 14,5 123 894

Demokrater

Hillary Clinton tidigare utrikesminister, senator 57,9 1 037 344

Bernie Sanders Vermontsenator 42,1 752 739

Källa: CNN och The New York Times

Fakta: Kampen om delegaterna

Opinionsläget i procent och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt och i Pennsylvania och Maryland som jämte Connecticut, Rhode Island och Delaware går till urnorna den 26 april. För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 382 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt Stöd i Pennsylvania Stöd i Maryland Antal delegater hittills (med superdelegater)

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 40,3 44,8 41,0 845

Ted Cruz, Texassenator 31,3 24,3 24,5 559

John Kasich, Ohioguvernör 21,5 23,5 26,3 147

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 47,7 51,3 57.0 1 893

Bernie Sanders, Vermontsenator 46,3 38,3 36,3 1 180

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Fakta: Republikanska partiet

Formellt grundat: 1854, bland annat för att bekämpa slaveriet i USA och förorda frihet för alla. Det första mötet skedde i Ripon i Wisconsin och det första konventet hölls i Jackson i Michigan.

Symbol: Elefant.

Starkt i södern och i USA:s inland. Konservativt, företagarvänligt parti som traditionellt pläderar för låga skatter och liten offentlig sektor. Stor tilltro till militären och förordar rätten att bära vapen. Många företrädare är generellt och på religiös grund motståndare till aborter.

Republikanska presidenter sedan 1950:

Dwight Eisenhower 1953-61

Richard Nixon 1969-74

Gerald Ford 1974-77

Ronald Reagan 1981-89

George H W Bush 1989-93

George W Bush 2001-2009

Källa: GOP.gov, TT:s arkiv

Stärkta av primärvalssegrarna i New York kommer både Clinton och Trump framöver att uppträda mer som "riktiga" presidentkandidater, spår Ian Higham, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

– Nu kommer retoriken att förändras. Donald Trump har bytt ut några av sina medarbetare och han försökte tala om sakfrågor i sitt segertal, konstaterar Higham.

Trovärdighet

Den förra utrikesministern och New Yorksenatorn Clinton vann med över 15 procentenheter över rivalen, Vermontsenatorn Bernie Sanders. I sitt segertal på ett hotell på Manhattan underströk Clinton att det finns mer som förenar än skiljer hennes och Sanders anhängare åt. Higham anser att Clintons förhållandevis lugna svar på Sanders attacker de senaste veckorna har gått hem.

– Han har kallat henne okvalificerad och angripit hennes band till storbankerna på Wall street. Ändå vann hon bland de fattiga i Wall Streets hemstat.

– Om Bernie Sanders ska ha någon chans måste han vinna nästa veckas val i Pennsylvania, där Clinton storsegrade 2008. Det vet Sanders, han är redan där.

Sanders kampanjar redan intensivt i Pennsylvania – som jämte Maryland, Connecticut, Delaware och Rhode Island går till urnorna nästa tisdag. Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, säger till TT att Clintons svårighet att skaka av sig Sanders handlar om trovärdighet.

– Det blir ett slag mellan ambition och autenticitet. Väljarna ser att Clinton verkligen vill bli president. Från Sanders hör de samma budskap gång på gång, det handlar inte om honom som person, säger han – men spår ändå att Clinton tar hem kandidaturen.

Jakt på delegater

På den republikanska sidan fick den kontroversielle affärsmagnaten Donald Trump över 60 procent av rösterna i New York. Han vann alla distrikt med undantag för det liberala Manhattan, staden New Yorks hjärta, där Ohioguvernören John Kasich segrade. Fokus ligger nu på om Trump kan nå de 1 237 delegater som krävs för att vinna presidentkandidaturen på Republikanernas konvent i sommar.

– Studier visar att Trump har ungefär 65 procents chans att ta hem majoriteten av delegaterna. För honom är det avgörande att det sker, då han har så många krafter emot sig på konventet, säger Frida Stranne, USA-expert och forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.

I sitt segertal i den egna skyskrapan Trump Tower på Manhattan talade Trump om "fler delegater än vad någon förutspått ens i sina vildaste fantasier" och uppgav att det är "matematiskt omöjligt" för Texassenatorn Ted Cruz, som har näst flest delegater totalt, att vinna majoriteten. Dennis Goldford säger att chanserna är ganska stora att det blir ett så kallat öppet partikonvent i Ohio i sommar.

– Trump måste göra sin hemläxa och bygga organisationer på marken i de delstater som är kvar, precis som Cruz har gjort. Det är så man vinner val i Amerika, säger han.

TT: Vad tycker du om Trumps retorik?

– I segertalet höll han sig ifrån personangrepp, kallade inte Ted Cruz för "ljugande Ted", vilket jag förmodar är en förbättring.