Fakta: Kampen om Vita huset

Opinionsläget i procent och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt och i New York som håller primärval den 19 april och Pennsylvania som går till urnorna den 26 april. För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 282 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt New York Pennsylvania Antal delegater hittills (med superdelegater)

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 40,4 53,3 39,7 740

Ted Cruz, Texassenator 32,8 19,0 26,3 514

John Kasich, Ohioguvernör 20,6 21,3 25,3 143

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 50,2 53,5 52,7 1 274

Bernie Sanders, Vermontsenator 42,8 42,5 35,0 1 025

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Bakgrund: Så utses en presidentkandidat

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent i juli, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent är den 18-21 juli i Cleveland i Ohio. Demokraterna möts den 25-28 juli i Philadelphia i Pennsylvania.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat från och med februari. Antalet delegater varierar med staternas folkmängd. Utöver dessa finns också en minoritet av så kallade superdelegater, partihöjdare som är fria att rösta efter eget huvud. De brukar i förväg säga vem de stödjer.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas av partierna och innebär att partifolk samlas lokalt och debatterar de olika presidentaspiranterna och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det klarnat vilken respektive kandidat blir utser dessa sina vicepresidentkandidater.

Primärvalsprocessen brukar locka väljare med mer extrema åsikter än själva presidentvalet. Presidentvalet hålls alltid den andra tisdagen i november, i år den 8 november.

För Vermontsenatorn Bernie Sanders var det den sjätte segern på sju primärval, och han hävdar att han nu har en realistisk chans att knipa Demokraternas presidentkandidatur.

– Vi har medvind. . . Vi har en utmärkt chans att vinna i New York, sade Sanders enligt amerikanska medier inför jublande anhängare i Laramie i Wyoming där Demokraterna håller nomineringsmöten på lördag.

Entusiasm

Den förra utrikesministern Hillary Clinton å sin sida fokuserar helt på New York, som går till primärval den 19 april och som hon tidigare representerat i senaten. Samtidigt som Wisconsinborna röstade höll hon en frågestund under parollen "Kvinnor för Hillary" i Brooklyn i New York – som för övrigt är Bernie Sanders födelseort.

Clinton leder i de nationella mätningarna, i delegatskampen och i folkrika New York och Pennsylvania, men Sanders skapar entusiasm. Hans kampanj samlade in hela 44 miljoner dollar, 15 miljoner dollar mer än Clintons, under mars, enligt nyhetskanalen CNN.

På den republikanska sidan storsegrade Ted Cruz över Donald Trump i Wisconsin.

– En vändpunkt, slog en lycklig Cruz fast på sin valvaka.

– Jag blir mer och mer övertygad om att vår kampanj kommer att få de 1 237 delegater som krävs för att vinna Republikanernas nominering. Antingen före Cleveland eller i Cleveland.

Öppet konvent?

Det är i Cleveland i Ohio som Republikanerna håller sitt partikonvent i juli. Om en aspirant genom primärvalen har tagit hem minst 1 237 delegater får vederbörande då presidentkandidaturen. Annars blir det ett så kallat öppet konvent, med förhandlingar och flera omröstningar. Trump har, trots sin ledning, ganska svårt att vinna delegatsmajoriteten. Cruz har en liten matematisk chans, men det är inte sannolikt.