Fakta: Primärvalet i New York

Delstaten New York, även kallad The Empire State (imperiestaten eller kejsarstaten) har 20 miljoner invånare. Drygt 8 miljoner av dem bor i staden New York.

För Demokraterna står 291 delegater på spel i tisdagens primärval, för Republikanerna 95. De demokratiska delegaterna fördelas till stor del proportionellt.

För Republikanerna gäller att vinnaren tar allt om denne får över 50 procent av rösterna.

Båda partierna har stängda primärval vilket innebär att bara de som är registrerade hos respektive parti får rösta. Registreringen måste ofta ske flera månader i förväg.

Delstaten New York är övervägande demokratiskt, i presidentvalet 2012 röstade 63 procent på Barack Obama.

Källa: CBS, The New York Times

Affärsmannen Trump är drygt 30 procentenheter före Ohioguvernören John Kasich och leder ännu mer över Texassenatorn Ted Cruz, enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar i New York.

– Vi älskar den här staden. Om du tittar på de andra (republikanska aspiranterna) så bryr de sig inte ett skvatt om New York, sade Trump "hemma" i Trump Tower på Femte avenyn några timmar innan vallokalerna skulle öppna.

Trump ledde opinionsmätningarna i New York med betryggande 53,1 procent medan Kasich låg på 22,8 och Cruz på 18,1 procent, enligt Real Clear Politics.

Populär i norr

Enligt nyhetskanalen CNN är Trump dock inte särskilt populär på Manhattan. Men hans löften om att göra Amerika "stort igen" går hem bland vita arbetare på landsbygden och i mindre städer i delstatens norra delar.

Den kontroversielle fastighetsmagnaten behöver knappt 500 delegater till för att säkra Republikanernas presidentnominering. Om han får över 50 procent av rösterna i New York kniper han alla de 95 som står på spel där.

Han har passat på att tillföra sin kampanj två veteranstrategiker: Paul Manafort och Rick Wiley.

– Ärligt talat är vi i en position där vi skulle vilja se om vi kan avgöra det, sade Trump om sin kampanj i programmet Fox & Friends.

Behöver medvind

På den demokratiska sidan leder förra utrikesministern och New Yorksenatorn Hillary Clinton delegatskampen, men hon är fortfarande mer än 500 delegater kort. Clinton har inte vunnit ett primärval sedan den 22 mars i Arizona, och är i stort behov av medvind.

Clinton såg avslappnad ut och självsäker ut när hon röstade tillsammans med sin man i förorten Chappaqua. Hon tog sig god tid att prata med alla som ville önska henne lycka till.

– Det har varit fint att gå runt i staden de par senaste dagarna bara för att möta en massa gamla vänner, träffa nya människor, sade hon.

Clinton uppmanade alla att gå och rösta före klockan 9 på kvällen:

– Det vore toppen.

De 247 demokratiska delegaterna fördelas dock proportionerligt, så hon kan inte dra ifrån stort.