Fakta: New Hampshire

Delstaten New Hampshire var ett av de 13 områden som var med om att grunda USA år 1776. "Granitstaten" ligger mellan Vermont och Maine i nordöstra USA, är till ytan något mindre än Småland. Den största staden är Manchester, huvudstaden heter Concord. Delstatens motto lyder "Lev fri eller dö".

New Hampshire har drygt 1,3 miljoner invånare. 94 procent av befolkningen klassas som vita, drygt 3 procent spansktalande och 1,5 procent svarta.

Av tradition håller New Hampshire sedan 1952 de första primärvalen i USA, där respektive partis väljare röstar på vem de vill se som sin kandidat i höstens presidentval.

Källa: University of New Hampshire, US Census Bureau

På den republikanske affärsmannen Donald Trumps valvaka är stämningen uppsluppen och medieuppbådet enormt.

Några sekunder efter det att Trump korats till segrare skanderar anhängarna "Trump, Trump, Trump".

– Jag älskar Trump, säger Joanne Galvin som jobbar i försvarsindustrin och fått en plats på valvakan i en bankettlokal i södra Manchester.

Hon imiterar presidentaspirantens tumme upp-gest och poserar gärna framför Trump-affischer. Trump är jordnära och ärlig och är den som kan rädda landets ekonomi, hävdar hon.

Bernie Sanders kampanjmedarbetare twittrar efter det att han utsetts till en av segrarna i New Hampshire:

"Medierna säger att vi kommer att vinna men vi kan inte ta något för givet. Snälla stå kvar i kön och utöva demokratin. Varje röst gör skillnad."

Av tradition håller New Hampshire sedan 1952 de första primärvalen i USA, där respektive partis väljare röstar på vem de vill se som sin kandidat i höstens presidentval.

Resultatet i USA:s första primärval anses positionera aspiranterna inför kommande primärvalsdrabbningar i South Carolina och Nevada.