Fakta: Mexiko

Med en yta på två miljoner kvadratkilometer och en befolkning om 120 miljoner är Mexiko världens till ytan 14:e största land, mätt i antal invånare är det 10:e störst.

Mexikos förenta stater, som landet officiellt heter, utropade självständighet från Spanien den 16 september 1810. Det gjordes i det lilla samhället Dolores Hidalgo, av prästen och revolutionsledaren Miguel Hidalgo.

Prästen tillfångatogs och avrättades året efter, och Mexikos frigörelse fullbordades först ett antal år senare, efter mycken blodspillan.

Numera firas självständigheten varje år den 16 september. Den internationellt kanske mer kända helgdagen den 5 maj, "Cinco de Mayo", högtidlighåller en seger mot Frankrike i ett krig på 1860-talet.

I huvudstaden gick torsdagskvällens protestmarsch mot det berömda torget Zócalo, där presidenten enligt traditionen varje år ska inviga nationaldagen genom att stå och ropa på en balkong på Palacio Nacional – ett sätt att påminna om "Grito de Dolores", det bokstavliga utropandet av Mexikos självständighet 1810.

– Vi har ingen anledning att ropa "Viva México". Det finns så många orättvisor, sade Cristina Bautista, mor till en av de försvunna lärarstudenterna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Låg popularitet

Studenterna rövades bort för två år sedan, och fallet har blivit en symbol för rättsosäkerheten och korruptionen i Mexiko.

Kravallpolis hindrade demonstranterna från att nå Zócalo.

Peña Nieto tillträdde i december 2012, och har länge haft stadigt sjunkande popularitetssiffror. Senaste opinionsmissen var att ta emot USA:s republikanske presidentkandidat Donald Trump med pompa och ståt häromveckan. Trump är inte populär i Mexiko. I valrörelsen har han ofta talat illa om mexikaner, och ständigt upprepat att det södra grannlandet måste bekosta en skyddande mur längs den 320 mil långa gränsen.

"Mexiko betalar för muren!" utropade Trump triumfatoriskt på Twitter den 1 september efter mötet med Peña Nieto. Den mexikanske ledaren svarade snabbt att: "Som jag personligen sade till herr Trump: Mexiko betalar aldrig för en mur".

"Lite att fira"

Men det hjälper inte. En av Peña Nietos närmaste män, Luis Videgaray, har fått avgå som finansminister eftersom han sågs som ansvarig för Trump-mötet. Och internet är fullt av hån kring hur Mexikos ledning uppfattas kräla och smöra för USA.

– Vi trodde vi var självständiga, sade demonstranten Ismael Padilla till AFP.

– Men efter den här personens besök är vi arga och skamsna för att han kom som en statschef. Det var så han behandlades.

– Vi har väldigt lite att fira.