Bakgrund: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York, där han växte upp. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat från dokusåpan "The Apprentice") som också äger golfbanor, skönhetstävlingar och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap, vilket kan bli problematiskt om han ska vinna röster bland USA:s kristna höger.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol och har lett kampen om Republikanernas presidentnominering sedan dess.

Säger sig ha omfattande idéer för USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Förespråkar låga skatter. Har sagt att han ska motarbeta Obamas sjukförsäkringsreform och säger sig vara emot stränga vapenlagar och emot abort — trots att han tidigare haft motsatt ståndpunkt.

Källa: Donald Trumps egna hemsidor, Ontheissues.org med flera

Trumpkampanjen skriver i ett uttalande att affärsmannen i stället ska stå värd för ett insamlingsevenemang för militära veteraner i Iowa samt att Trump "känner igen en dålig deal" när han ser den. Donald Trump säger till amerikanska medier att han höjer tittarsiffrorna i de debatter han deltar, i vilket i sin tur gör att tv-kanalerna tjänar mycket pengar. Konservativa Fox News förra republikanska debatt lockade 24 miljoner tittare, vilket är rekord för en primärvalsdebatt, enligt Reuters.

Attacker

Konflikten sträcker sig tillbaka till en debatt i augusti då Megyn Kelly frågade Trump om hans kvinnosyn. Det ledde till en infekterad ordväxling. Efteråt attackerade Trump Kelly med orden "det kom blod ur hennes ögon, blod över alltifrån" — vilket väckte ilska i både de politiska lägren och hos många kvinnoorganisationer.

I flera dagar har Trump nu försökt få bort Kelly från debatten i Iowa, med argument som att hon är partisk och att han inte skulle få en rättvis behandling. Fastighetsmagnaten, känd för sin bufflighet, har även kallat Kelly för "bimbo", enligt USA Today.

Tv-kanalen står dock fast vid beslutet att Kelly ska leda debatten, som äger rum under natten till fredagen svensk tid. I ett satiriskt uttalande skriver Fox News att de hört från hemliga källor att varken Irans högsta ledare eller Rysslands present planerar att behandla Trump rättvist om han blir president – ett utspel som ytterligare ska ha spätt på presidentaspirantens ilska.

Leder stort

Nomineringsmötena i Iowa på måndag öppnar primärvalssäsongen i USA, som syftar till att Republikanerna och Demokraterna ska välja varsin kandidat inför presidentvalet i november. Trump leder den republikanska kampen stort. Hans närmaste konkurrent, Texassenatorn Ted Cruz, har föreslagit att de ska debattera på tu man hand om Trump är rädd för Megyn Kelly.