Under ett besök i april gav han sitt oreserverade stöd åt premiärminister David Camerons linje och uppmanade britterna att stanna kvar i EU. Obama avvisade kritik för att ha lagt sig i ett annat lands inre angelägenheter.

I fredagens kommentar underströk han att USA:s relation med Storbritannien och EU kommer att bestå trots brexit. De förblir "oumbärliga samarbetspartner", intygade Obama som senare på dagen skulle tala med Cameron.

Vicepresident Joe Biden, på resa i Irland, talade mer öppet om den amerikanska besvikelsen:

– Vi hade föredragit ett annat utfall, sade han i ett tal i Dublin.

Demokraternas sannolika presidentkandidat Hillary Clinton pekade i ett uttalande på vikten av bibehållna goda amerikanska relationer med Storbritannien och övriga europeiska länder.

Brexit är storartat, sade Republikanernas presidentkandidat Donald Trump vid sin golfanläggning Turnberry i Skottland. Han skyllde valresultatet delvis på Obamas inblandning och förutspådde att fler EU-medlemmar kommer att hoppa av:

– Folk vill ta tillbaka sina länder. De vill ha självständighet på sätt och vis, det ser man över hela Europa.

Den nöjde miljardären gjorde också en koppling till sin egen rebelliska kampanj. Brexit, sade han, är ett exempel på det globala folkupproret mot etablissemang och illegal immigration.