Fakta: Republikaner i debatten

Följande republikanska presidentaspiranter har kvalat in till tv-kanalen Fox News debatt under natten till fredagen svensk tid.

00#0000000NamnTitelOpinionsstöd nationellt i procentDonald TrumpAffärsman35,0Ted CruzTexassenator19,0Marco RubioFloridasenator11,3Ben Carsonpensionerad neurokirurg8,0Jeb Bushexguvernör i Florida4,7Chris ChristieNew Jersey-guvernör3,0John KasichOhio-guvernör2,0Källa: Fox News och oberoende Real Clear Politics sammanställning av nationella opinionsmätningar.

Den frispråkige affärsmannen Trump får den åtråvärda mittplatsen i kraft av att han leder stort i de nationella opinionsmätningarna rörande vem som ska bli Republikanernas kandidat. Men i den viktiga primärvalsdelstaten Iowa har den konservative Ted Cruz gått om honom.

Relationen mellan de två är särskilt frostig sedan Trump ifrågasatt om Cruz verkligen kan bli president. Cruz är född i Calgary i Kanada, med en mamma från USA och en pappa från Kuba.

Ett hinder?

Trump menar att han därmed kanske inte är den "natural born citizen" (ungefär "infödde medborgare") som USA:s grundlag föreskriver att en president måste vara – och att Demokraterna kan utmana en eventuell kandidatur i domstol.

– Republikanerna måste fråga sig: Vill vi ha en kandidat som kan bli fast i rätten i två år, sade Trump nyligen till tidningen The Washington Post.

Grundlagsexperter har dock sagt att de inte tror att det finns några juridiska hinder mot att Cruz blir president, enligt amerikanska medier.

Drev kampanj

2011 var Trump en av dem som drev den så kallade "birther"-kampanjen, där han ifrågasatte om president Barack Obama verkligen var född i USA och inte i Kenya. Det ledde till att Obama visade upp sin födelseattest från Hawaii.

Inför debatten i North Carolina har Ted Cruz också fått ett annat problem. The New York Times avslöjar att den 45-årige senatorn inte upplyste myndigheterna om ett lån från Goldman Sachs på uppemot en halv miljon dollar som han fick 2012.

Pengarna användes för att finansiera hans framgångsrika kampanj i valet till USA:s senat och skulle enligt reglerna ha redovisats.