Fakta – Donald Trump

Ålder: 69
Yrke: Affärsman
Huvudfrågor: Immigration, vapen, politisk korrekthet, att göra USA "great" igen


Donald Trump, som länge funderat på att ställa upp som presidentkandidat, slog opinionen med storm när han gick ut med sin kandidatur och bland annat utlovade en mur över hela amerikansk-mexikanska gränsen. Han har sedan dess, i motsatsen till vad alla trott, bara ökat i opinionen och gjort kontroversiella uttalanden gång på gång. 

Donald Trump har sedan han gick ut med sin kandidatur i juni fokuserat på att kritisera invandring, politisk korrekthet och vad han anser är ett USA som "aldrig vinner längre". Han har mött hård kritik från både höger och vänster men ingenting verkar kunna stoppa honom.

Länge trodde de flesta att hans kandidatur till slut skulle rinna ut i sanden, men så har inte blivit fallet. Situationen är nu sådan att fler och fler inom den republikanska eliten försökt acceptera den kontroversiella affärsmannen som ses som mer av en pragmatiker än huvudkonkurrenten Ted Cruz.

Fakta – Jeb Bush

Ålder: 62
Yrke: Före detta guvernör
Huvudfrågor: Immigration, ekonomi, trygghet, utbildning

När Jeb Bush meddelade sin presidentkandidatur såg allt ut att vara rätt. Han hade en lyckad tid som guvernör bakom sig, ett enormt kontaktnät och han var dessutom bror och son till två tidigare presidenter. Han ledde alla opinionsmätningar och i princip alla var övertygade om att Jeb skulle vinna.

Sen kom Trump, och sedan dess har allt gått utför. Bush är den kandidat som attackerats hårdast av Trump, som utmålat honom som "lågenergi" och som någon som bara lever på sitt namn. Och i samma takt som Donald Trumps opinionssiffror gått upp har Jebs sjunkit.  Jeb har försökt ta sig till en tuffare framtoning, och gått ut som Trumps hårdasre kritiker, men ingenting verkar fungera.

Har enormt mycket pengar i sin kampanj och har fått mycket stöd av kollegor i Washington. Men har ett gradvis minskande stöd bland republikanernas gräsrötter.

"När du vinner är det vackert." Så lät orden från affärsmannen Donald Trump när han under söndagsmorgonen svensk tid höll sitt segertal efter att ha vunnit primärvalet i South Carolina med 32,5 procent av rösterna, mer än 10 procentenheter före sina närmaste konkurrenter Marco Rubio och Ted Cruz.

Primärvalet i South Carolina innebär att Trump vunnit två av de tre primärval som hitills hållts inom det republikanska partiet och att hans position som partiets ledande kandidat cementeras ytterligare. I Iowa hamnade Trump på en andraplats.

► LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän​
 

Det höga resultatet kommer efter en hård vecka för Trump där han hunnit hamna i bråk med påven Franciskus och gått hårt mot den tidigare presidenten George W Bush. Men just nu verkar det vara lite som kan stoppa affärsmannen och miljardären Donald Trump, som ser ut att vinna även i Nevada som håller primärval under tisdagen.

Även supertisdagen den 1 mars, när delstaterna Alabama, Alaska, American Samoa, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, North Dakota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia och Wyoming håller sina val, ser ut att båda gott för Trump.

Kampen om andraplatsen var mycket jämnare, och när alla röster hade räknats landade Floridasenatorn Marco Rubio på andraplats med 22,5 procent av rösterna. Texassenatorn Ted Cruz var inte långt efter med 22,3 procent av rösterna.

Det kommer som en positiv överraskning för Rubio som gjorde ett katastrofalt val i New Hampshire och kritiserats hårt för vad som anses vara hans brist på erfarenhet och tendens att repetera repliker han övat in sedan innan. Rubio, som är ung och kuban-amerikan, ses av många som den enda kandidaten som faktiskt kommer kunna ta sig an Trump och ta platsen som partietablissemangets favorit.

► LÄS MER: Hillary Clinton vann Iowa – med 0,4 procentenheter

Den största förloraren var Jeb Bush som för bara ett år sedan såg ut att vara republikanernas självklara presidentkandidat. Som son och bror till tidigare presidenter lyckades han vinna partietablissemangets förtroende och Bush har lyckats samla in över en miljard svenska kronor i donationer.

Efter primärvalet valde Bush att göra det som fler och fler kommit att förvänta sig av honom. Han gav upp, och meddelade i ett tal under tisdagsmorgonen att han avslutar sin presidentkandidatur. 

"Jag är glad över kampanjen som lyckats ena vårt land och förespråkat konservativa lösningar, men människorna i Iowa, New Hampshire och South Carolina har talat. Idag avslutar jag min kampanj", sa en uppenbart uppgiven Bush inför ett rum fullt av anställda, donatorer och vänner.

Kvar i det republikanska racet är nu, förutom Trump, Cruz och Rubio, Ohioguvernören John Kasich och stjärnkirurgen Ben Carson. 

Resultatet av Demokraternas valmöte i Nevada var mycket jämnare, och med 95,3 procent av rösterna räknade vann före detta utrikesministern Hillary Clinton delstaten med 52,7 procent av rösterna. Vermontsenatorn och socialdemokraten Bernie Sanders landade med 47,2 procent av rösterna.

Resultatet innebar en möjlighet att pusta ut för Clinton, som under de senaste veckorna sett Bernie Sanders knappa in på henne allt mer. En vinst i Nevada som förmodligen kommer följas av en stor vinst i South Carolina innebär att hon inte längre är lika pressad av Sanders.

"Till alla som kom till Nevadas varje hörn med beslutsamhet och hjärta: Det här är er seger. Tack", skrev Clinton på Twitter efter att hon utsetts till vinnare.

Republikanernas nästa val äger rum i Nevada den 23 februari. Demokraternas nästa val äger rum i South Carolina den 27 februari.

► LÄS MER: Så här fungerar egentligen det amerikanska primärvalet