"Det finns bedömare som tror att partiet nu håller på att ömsa skinn, att Bush parti har blivit Trumps vilket är en stor förskjutning till höger."

Dag Blanck, docent och föreståndare för institutionen för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, om krisen inom Republikanska partiet.

Fakta: Republikanska partiet

Formellt grundat: 1854, bland annat för att bekämpa slaveriet i USA och förorda frihet för alla. Det första mötet skedde i Ripon i Wisconsin och det första konventet hölls i Jackson i Michigan.

Symbol: Elefant.

Starkt i södern och i USA:s inland. Konservativt, företagarvänligt parti som traditionellt pläderar för låga skatter och liten offentlig sektor. Stor tilltro till militären och förordar rätten att bära vapen. Många företrädare är generellt och på religiös grund motståndare till aborter.

Republikanska presidenter sedan 1950:

Dwight Eisenhower 1953-61

Richard Nixon 1969-74

Gerald Ford 1974-77

Ronald Reagan 1981-89

George H W Bush 1989-93

George W Bush 2001-2008

Källa: GOP.gov, TT:s arkiv

Fakta: Missnöjet i USA

Krisen inom Republikanerna understryks av att det finns ett stort politikerförakt i USA:

79 procent av amerikanerna anser att kongressen gör ett dåligt jobb. 12,4 procent är av motsatt uppfattning.

63,8 procent av amerikanerna anser att landet utvecklas i fel riktning, medan 28,7 procent tycker att det går bra.

49 procent säger att den demokratiske president Barack Obama gör ett dåligt jobb. 46,4 procent ger presidenten godkänt.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

– Partietablissemanget är väldigt oroat, konstaterar Dag Blanck, docent och föreståndare för institutionen för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Efter supertisdagens republikanska omröstningar i tolv delstater står det klart att en majoritet av väljarna vill se den bufflige affärsmannen Donald Trump som partiets presidentkandidat. Det vill inte partiledningen, då Trumps partiprogram är obefintligt och han anses vara mycket svår att kontrollera. Trump – liksom tvåan, Texassenatorn Ted Cruz, och trean, Floridasenatorn Marco Rubio – spås också ha dåliga chanser mot Hillary Clinton som sannolikt blir Demokraternas kandidat.

Alternativ kandidat

Om Rubio och Cruz fortsätter sin envisa smutskastning av varandra och vägrar att ge upp är det möjligt att partiledningen får som den vill. Ju längre de är kvar, ju mindre är sannolikheten att Donald Trump får över femtio procent, det vill säga 1 237, av de delegater som krävs för att vinna nomineringen. Kommer Trump till konventet med 48 procent av delegaterna kan allt hända.

– Då blir det en första omröstning utan en vinnare. Sedan en andra omröstning och sedan en tredje, tills någon lägger sig, säger Blanck.

En delegat är enbart bunden av primärvalsresultatet i sin delstat vid den första omröstningen. Utses ingen presidentkandidat då är det möjligt för partiledningen att föra fram en alternativ kandidat, enligt Blanck.

Historiskt finns exempel på konvent där det tagit uppemot 40 omröstningar eller intensiva förhandlingar bakom stängda dörrar för att få fram en kandidat. Det var just för att sätta stopp för sådana partikonvent som primärvalsprocessen gradvis infördes under andra halvan av 1900-talet.

Ömsa skinn

Republikanska partiet består i grunden av flera falanger – den värdekonservativa kristna högern, den grundlagsivrande Tea Party-rörelsen samt de så kallade Rockefellerrepublikanerna som förordar låga skatter. Redan innan politikerföraktet började växa och före den populistiske Donald Trump var det en utmaning att ena partiet.

– Partisplittringar har skett tidigare. Det finns bedömare som tror att partiet nu håller på att ömsa skinn, att Bush parti har blivit Trumps vilket är en stor förskjutning till höger, säger Blanck.