Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York, där han också växte upp. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice") som också äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap, vilket kan bli problematiskt om han ska vinna röster bland USA:s kristna höger.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol och har lett kampen om Republikanernas presidentnominering sedan dess.

Säger sig ha omfattande idéer för USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Förespråkar låga skatter. Har sagt att han ska motarbeta Obamas sjukförsäkringsreform och säger sig vara emot stränga vapenlagar och emot abort trots att han tidigare haft motsatt ståndpunkt.

Snittstöd i de nationella opinionsmätningarna 35,2 procent.

Källor: Donald Trumps egna sajter, Ontheissues.org med flera

Favorittippade fastighetsmogulen Donald Trump har gjort sig känd för sina hätska utfall mot politiska motståndare och etablissemanget. Hans sätt att kampanja kan även ge avtryck inom svensk politik.

– Saker och ting som händer på respektive sida av Atlanten smittar på varandra. Det här är ett bra exempel på det, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå, som under många år följt valrörelserna i USA.

"Populism verkar fungera"

Niklas Nordström pekar på att då etablerade partier inte klarar av att samarbeta lämnar det ett utrymme för mer populistiska krafter.

– När politiker i Washington inte levererar blir det så här. Jag hoppas att riksdagspartiernas ledare förstår att de måste jobba ihop annars kommer de andra och de kan heta Sverigedemokraterna eller Donald Trump.

Även om det amerikanska valsystemet skiljer sig från det svenska anser Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, att kritik av etablissemanget kan vara ett vinnande koncept.

– Populism verkar fungera i vårt tidevarv i den meningen att göra sig till tolk som enda sanna folkviljan mot eliterna, säger han till TT.

– SD:s framgång handlar inte bara om invandringen. Det handlar även mycket om misstro mot eliten som de effektivt har fångat upp hos väljarna. Liksom för SD spelar det inte heller någon roll att det kommer grodor, om Trump trampar i klaveret eller om han hamnar i skandaler.

Oroliga tider

Även den fristående borgerlige debattören Dick Erixon följer den amerikanska presidentvalskampanjen.

– Den stora skillnaden är att det är enskilda kandidater i USA och i Sverige är det partier som går till val. Det är svårt att jämföra men jag tror att den ilska som Donald Trump synliggör och lyckats kanalisera även finns i Sverige, säger han till TT.

Dick Erixon menar att vi lever i oroliga tider där flyktingkrisen har fått stort utrymme och att många känner oro. Han pekar på att traditionella partier inte lyckats ge människor framtidstro.

– SD har en profil mot etablissemanget och kan säga att de inte är medansvariga för det som hänt de senaste åren. Det går att dra den jämförelsen med Trump.