Fakta: Den senaste skandalen

Donald Trump befann sig i Los Angeles 2005 för Emmygalan när han blev upplockad i en buss som användes för att göra reklam för tv-programmet "Access Hollywood", ett nöjesprogram som handlar om kändisar och händelser i främst Hollywood.

I bussen fanns förutom Trump och programledaren Billy Bush inspelningspersonal. När bussen når studion hoppar kameramännen av för att filma när Trump och Bush kommer ut ur bussen. Inne i bussen berättar Trump att han stött på gifta Nancy O'Dell och tagit med henne för att handla möbler. Där verkar de upptäcka skådespelaren Arianne Zucker, som ska föra Trump och Bush till inspelningen av "Våra bästa år", där Trump ska göra ett gästspel.

Då hörs Trump säga:

"Jag måste ta några tic tacs (mintpastiller), utifall jag skulle börja kyssa henne. Du vet jag är per automatik attraherad av vackra (kvinnor) – jag börjar helt enkelt kyssa dem. Det är som en magnet. Jag kysser bara, jag väntar inte. När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan. Du kan göra vad som helst".

Fakta: Valrörelsen i USA

I natt: Den andra debatten mellan Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Donald Trump i Saint Louis i Missouri.

19 oktober: Tredje och sista debatten mellan presidentkandidaterna i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentval, kongressval samt en rad lokala val.

20 januari 2017: USA:s 45:e president tillträder.

Källa: TT

Pressen inför debatten är hårdast på Trump. I veckan avslöjades grovt sexistiska uttalanden han gjorde 2005.

Följden har blivit en revolt inom det republikanska partiet. Ett dussin senatorer, lika många medlemmar i representanthuset och tre guvernörer har dragit tillbaka sitt stöd till den 70-årige fastighetsmagnaten.

Den trängde Trump väntas ta till tasksparkar i nattens debatt. Sålunda twittrade han på söndagseftermiddagen ut ett videoklipp där en kvinna anklagar Hillary Clintons make, expresidenten Bill Clinton, för att ha våldtagit henne på 1970-talet. Fallet är känt sedan 1999.

Strax före debatten höll han överraskande en pressträff med fyra kvinnor, varav tre anklagat Bill Clinton för sexuella övergrepp. Alla fyra väntas sitta i publiken under debatten, enligt CNN.

– De här fyra väldigt modiga kvinnorna har frågat om att få vara med här, sade Trump enligt Reuters.

Kvinnorna sade att de stödde Trump och att handlingar är värre än ord, enligt SR Ekot.

Obama fördömer

Hillary Clintons kampanj svarade på utspelet med att det "inte var förvånande" att se Trumps "destruktiva race mot botten".

Sent på söndagen fördömde president Barack Obama, Demokraterna, Trumps "förnedrande" kommentarer om kvinnor.

– Vill vi verkligen riskera att ge makten till Donald Trump att ta tillbaka alla framsteg vi har gjort? frågade Obama under ett kampanjmöte i Illinois enligt AFP.

– Jag behöver inte upprepa det. Det är barn i rummet ... Att förödmjuka, förnedra kvinnor, men också minoriteter, invandrare, människor med annan tro, vara hånfull mot handikappade ... Han framhäver sig själv genom att göra ned andra, sade Obama.

Spår personangrepp

Merrick Tabor, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet, spår att det under debatten i Saint Louis kommer att bli en hel del personangrepp från bägge kandidaterna.

Hillary Clintons strategi kommer enligt honom att vara densamma som i den förra debatten. Hon kommer att lyfta de avslöjanden som kommit fram den föregående veckan och plocka upp inspelningen. Och undvika sakfrågorna så mycket som möjligt.

– Hon har väldigt stora bekymmer med sakfrågorna. Hela valrörelsen har hon försökt dölja sina diskussioner med Goldman Sachs, nu har en del av det där kommit fram vad hon anser om frihandel och gränser, säger Merrick Tabor och syftar på läckta uppgifter om Clintons kopplingar till Wall Street som framkom i veckan.

– Förra gången höll hon på att förlora debatten på sakfrågorna, men det var hon som började med personangrepp och Trump gick in i den fällan. Jag antar att hon kommer att försöka med samma sak igen.

Inte förberedd

För Donald Trump skulle därför den bästa strategin vara att gå på just de frågorna, men hur han kommer att reagera är svårare att avgöra. Vid den förra debatten kritiserades Trump för att vara dåligt förebredd. Merrick Tabor tror inte att det kommer gå bättre den här gången.

– Problemet är att det varit så mycket krishantering under de senaste dagarna. Han har helt enkelt inte hunnit förbereda sig lika mycket.