Fakta: Tim Kaine

Tim Kaine är född 1958 i Minnesota. Han har en examen i juridik från prestigeuniversitetet Harvard. Han var borgmästare i Richmond i Virginia 1998–2001 och delstatens guvernör mellan 2006 och 2010.

Kaine valdes in i USA:s senat 2012 där han bland annat sitter i försvars- och budgetutskottet samt i utrikesutskottet. Katoliken Kaine är en av få i senaten som pratar flytande spanska, efter att ha varit missionär i Honduras.

Tim Kaine är gift med Anne Holton, som han har tre barn med. Han älskar friluftsliv, att läsa och att spela munspel med bluegrass-band.

Källa: Kaines hemsida, The New York Times

Fakta: Mike Pence

Mike Pence är född 1959 i Indiana. Han har en juristexamen från Indiana University School of Law.

Pence började sin karriär som jurist, men arbetade sedan som programledare i radio och tv mellan 1992 och 1999. Han var kongressledamot för sin hemstat i tolv år och ledde bland annat Republikanernas partiutskott i representanthuset. 2013 tillrädde han som guvernör för Indiana.

Som tonåring var Pence demokrat, men han bytte sida och blev republikan efter att ha hört ett tal av den tidigare presidenten Ronald Reagan.

Mike Pence är gift med Karen Pence, tillsammans har de tre barn.

Källa: In.gov, NBC

Både Indianaguvernören Pence och Virginiasenatorn Kaine rapporteras ha slipat sina argument och övat sig i låtsasdebatter. I direktsändningen måste de sälja sina respektive kandidaters vitt skilda recept för USA:s framtid samtidigt som de ska verka redo för att kunna ta över Vita huset om det behövs.

Försvarar

Spansktalande Tim Kaine, som tidigare varit Virginias guvernör, har de senaste månaderna kampanjat intensivt för Hillary Clinton och bland annat försvarat Clintonstiftelsen från anklagelser om oegentliga kopplingar till USA:s UD. Han har lite godmodigt kallat sig för "tråkig", en egenskap som Clinton sägs älska. Public service-kanalen NPR:s politiska analytiker varnar dock för att Kaine kan attackera när man minst anar det.

Värdekonservative Mike Pence har i pressen flitigt försvarat och förklarat Donald Trumps kontroversiella uttalanden, till exempel dennes hyllning av Rysslands president Vladimir Putin. Tidningen The Wall Street Journal noterar att Pence skiljer sig från affärsmannen på flera plan – från det naturligt vita håret och att han varit gift med samma hustru i 31 år (Trump är inne på sitt tredje äktenskap) till Pences djupa förankring i Republikanska partiet och mer ödmjuka framtoning.

– Jag står på B-listan över republikanska kändisar. . . jag är inte huvudnumret, sade han nyligen inför hundratals anhängare i Ohio.

Efter debatten mellan Clinton och Trump i förra veckan gjorde Pence dock en viktig markering. Han sade till flera tv-kanaler att han tror på att mänsklig påverkan ligger bakom klimatförändringarna. Trump har kallat klimatkrisen för "en bluff".

Skatt på agendan

Den 90 minuter långa vicepresidentdebatten under natten till onsdag väntas få lägre tittarsiffror är den mellan Clinton och Trump, och duellen spås ha minimal inverkan på väljarna. Men i ljuset av avslöjandet att Trump kan ha utnyttjat lagar som låtit honom slippa betala inkomstskatt i 18 år, finns ändå en viss förväntan i luften. Pence, Kaine och Clinton har alla offentliggjort sina deklarationer, men inte Trump.

Dessutom har Republikanerna precis sjösatt en uppmärksammad reklamfilm som attackerar katoliken Kaine för att ha en svajig inställning till dödsstraffet.

Historiskt har vicepresidentrollen i USA beskrivits som ceremoniell och trist. Men allt sedan Bill Clintons vicepresident Al Gore har ämbetet fått mer tyngd. Gore hade bland annat ansvar för USA:s relationer till Ryssland och efterföljaren Dick Cheney (George W Bushs vicepresident) hade stort inflytande över beslutet om kriget i Irak. Sittande Joe Biden har haft Ryssland och Ukraina på sitt bord, men även hanterat ekonomiska stimulanspaket och den i USA så känsliga vapenfrågan.