Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land och leds sedan sju decennier av Kimklanen, som genom kommunistisk diktatur styr de 25 miljoner invånarna med järnhand.

FN:s människorättsråd rapporterade 2014 om dokumenterade systematiska, utbredda och grova brott som mord, förslavning, tortyr, våldtäkt, framtvingade aborter, tvångsförflyttning, försvinnanden, svält och förföljelse. Utredningen slår fast att regimen har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen. Den 6 januari genomförde Nordkorea sitt fjärde kärnvapentest. Enligt regimen var det en vätebomb, vilket dock avfärdas av experter.

I söndags genomförde Nordkorea en provskjutning av vad som tros ha varit en långdistansrobot. Pyongyang hävdar att det var en satellit som de sköt upp, men omvärlden ser uppskjutningen snarare som ett test för att utveckla kärnvapenbestyckade långdistansrobotar.

– Vi har beslutat att stoppa all verksamhet vid fabrikskomplexet Kaesong så att våra investeringar inte ska användas av Nordkorea för att finansiera landets kärnvapen- och robotutveckling, säger återföreningsminister Hong Yong-Pyo, enligt nyhetsbyrån AFP.

Efter det att Nordkorea genomförde sin fjärde kärnvapenprovsprängning för en månad sedan satte Sydkorea åter igång de gigantiska högtalare längs gränsen som sänder ut en blandning av popmusik, propaganda och nyheter över gränsen.

Fler högtalare

Nu har de utökats med mobila högtalaranläggningar, i hopp om att sändningarna ska nå fler människor i den slutna diktaturen.

– Vi har satt in fler högtalare längs gränsen och sänder under fler timmar varje dag sedan dess, säger en talesperson vid försvarsdepartementet till nyhetsbyrån.

Japan svarade på onsdagen med nya sanktioner mot Nordkorea, som enligt Reuters innebär att alla transaktioner av pengar till diktaturen förbjuds. Japan lättade på sina sanktioner 2014, efter att Nordkorea erkänt att japanska medborgare kidnappats och hållits fångna i årtionden för att träna nordkoreanska agenter i japanska.

USA försöker nu övertyga Kina att gå med på starkare sanktioner mot Nordkorea. Enligt en hemlig FN-rapport som Reuters tagit del av har diktaturen, trots nuvarande sanktioner, fortsatt exportera robotteknik till länder i Mellanöstern och vapen till afrikanska stater.

Arméchef avrättad

Samtidigt hävdar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att den nordkoreanska arméchefen Ri Yong Gil avrättats tidigare i februari. Enligt uppgifterna ska Ri ha anklagats för korruption och sammansvärjning.

Sedan den unge diktatorn Kim Jong Un tog över makten 2011 uppges flera högt uppsatta militärer och ledare ha avrättats, men uppgifterna bekräftas bara undantagsvis av regimen.