– Vi skickar inte fram polisen att skjuta på folket, de får uttrycka sina åsikter.

Beata Kempa, kanslichef hos Polens premiärminister, om demokratin i landet. (TT-Reuters)

Fakta: EU och Polen

Sedan nationalistkonservativa Lag och rättvisa (PiS) vunnit såväl president- som parlamentsval i Polen i fjol har den nya regeringen gjort en kraftig omsvängning av landets politik. Framför allt har åtgärder som minskar författningsdomstolens makt och snabba utbyten av cheferna inom den statliga radion och televisionen lett till omfattande kritik från oppositionen, men också flera andra EU-länder.

EU-kommissionen inledde i januari en granskning av hur rättsstatsprinciperna upprätthålls i Polen. Ett av stegen på väg mot eventuella sanktioner är den rapport som Europarådets så kallade Venedigkommission nu tagit fram.

Lag och rättvisa domineras av Jaroslaw Kaczynski, partiledare och tidigare premiärminister, som dock formellt inte har någon position i regeringen.

Kritiken – som läckt ut redan på förhand – går bland annat ut på att domstolens arbete blir ineffektivt sedan regeringen utökat antalet domare som behövs för att ge utslag och förändrat sättet för hur olika fall tas upp.

"Försvagandet av domstolens effektivitet underminerar demokratin, mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciper", heter det bland annat i ett pressmeddelande från Europarådet.

Rapporten kommer att ligga till grund för EU:s fortsatta agerande i sin prövning av hur rättsstatsprinciperna upprätthålls i Polen. I värsta fall riskerar Polen att bli av med sin rösträtt i EU-sammanhang.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) – som införde förändringarna strax efter parlamentsvalet i höstas – slår dock ifrån sig.

– Demokratin är i väldigt bra skick: det sker demonstrationer, möten och protester. Vi skickar inte fram polisen att skjuta på folket, de får uttrycka sina åsikter. . . Venedigkommissionens åsikt är inte bindande. Vi kan bry oss om den – men vi behöver inte, säger Beata Kempa, kanslichef hos premiärminister Beata Szydlo, till tv-kanalen TVP enligt Reuters.