Fakta: Svensk väljaropinion december

Skillnaden jämfört med november inom parentes

S - 25,3 (-0,5)

M - 22,3 (-0,9)

SD -20 (+0,9)

V -7,3 (+0,4)

C - 6,7 (-0,1)

L - 6,3 (+0,7)

MP - 5,8 (-0,6)

KD - 3,6 (-0,1)

Sammanvägda resultat från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos som Novus opinion gör varje månad för Sveriges Radio Ekot.

Totalt antal intervjuer december 2015 4 662

Källa: Novus Opinion

Socialdemokraternas förtroendesiffror rasar och kommer, om raset fortsätter, snart att få Håkan Juholts tid som partiledare att framstå som lyckad. Förtroendet för regeringschefen är därtill det sämsta som uppmätts det senaste decenniet. För regeringen som helhet får man gå tillbaka till 1987 för att hitta sämre siffror.

Från Aftonbladets ledarsida varnas för pasokifiering, ett nyord för när ett dominerande socialdemokratisk parti helt enkelt kollapsar.

De två regeringspartierna når tillsammans med nöd och näppe över 30 procent efter ett år av politisk dramatik och lappkast som fått både statsvetarskrået och partikanslierna att se över sin blodtrycksmedicin.

Inte imponerat

Den rödgröna regeringen har under sin första tid vid makten haft att hantera en parlamentarisk kris, att regera på oppositionens budget, terrorhot och en flyktinganstormning som inte tidigare skådats. Och hanteringen har uppenbarligen inte imponerat på väljarna.

Flyktingpolitiken har präglats av tvära kast, trots hyggligt tidiga prognoser över att något dramatiskt var under uppsegling. Att diskutera tak och volymer eller bedriva signalpolitik och bygga murar var uteslutet ända tills det plötsligt var helt nödvändigt för landets allmänna ordning och säkerhet. Från att ha varit generösast i Europa, leder nu Sverige åtstramningen.

Tvära kast

Men trots att invandringen i dag är den viktigaste frågan för väljarna har omsvängningen inte gjort intryck på opinionen. Oppositionen har inte heller lyckats utnyttja regeringens svaghet. De tvära kasten har varit minst lika tydliga där. Bara Sverigedemokraterna, som hela tiden stått för den tuffaste politiken, långt innan läget blev akut, kan sitta stilla i båten och betrakta de stigande staplarna.

Oppositionen är tydligt splittrad med Centerpartiet som enda parti kvar bakom den gamla Allianspolitiken. I den för väljarna viktigaste frågan står C nu närmast Vänsterpartiet.

Även om den värsta flyktinganstormningen nu tycks bedarra, så har tillräckligt många kommit under det senaste året för att de "vanliga" politiska frågorna – som trösklarna till arbetsmarknaden, bostads- och skolkrisen – kommer att bli ännu hetare. Vilket lär framgå av onsdagens debatt.