Fakta: Migrantlägret i Malmö

De mellan 100 och 200 personer, mestadels romer, som bor på en ödetomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö skulle senaste klockan 16 på söndagen ha utrymt lägret. Den sanitära situationen medför allvarliga hälsorisker för de boende, och omkringliggande miljö påverkas av nedskräpning, fastslog Malmö miljönämnd i ett beslut.

Avhysningen sker med hänvisning till miljöregler. Polisen och Kronofogden har inte kunnat avhysa EU-migranterna tidigare eftersom de inte är identifierade.

Centrum för sociala rättigheter försökte att i sista stund skjuta upp avhysningen genom att begära inhibition, men mark- och miljödomstolen i Växjö avslog överklagandet. Det betyder att det inte finns några juridiska hinder för polisen att inleda sin insats. Men detta beslut överklagades genast vidare till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Brasan sprakar innanför grindarna till det läger som ett hundratal människor, mestadels romer, har bott i under lång tid. En man spelar dragspel och många klappar i takt. Stämningen är god. Men samtidigt är det spänt och många känner oro – beslutet om att lägret ska tömmas är fattat och polisen ska hjälpa till med insatsen.

Osäkerheten värst

Osäkerheten är det värsta just nu, berättar Remus för TT:s utsände. Ingen vet något. Han har bott i lägret i över ett år, och har mestadels jobbat som byggarbetare. Han är besviken på att politikerna inte erbjudit ett vettigt alternativ till lägret.

I lägret spekuleras det friskt om när polisen ska slå till. I morgon? I eftermiddag? Om flera dagar?

– Det finns säkert en strategi att dra ut på det här. Folk är trötta och det är kallt. Men vi förbereder för att hålla ut ett tag till. Det finns ork för att kämpa in i det sista, säger Johanna Nilsson från nätverket Solidaritet med EU-migranter.

"Vi gör ingen människa illa"

Lacatusu Valentin har bott i lägret i tre månader. Först försörjde han sig genom bärplockning, sedan har han tiggt. Nu väntar han på att bli bortkörd.

– Jag tycker att vi kunde ha fått stanna här, vi gör ingen människa illa. Men det är deras område, de gör vad de vill, säger han till TT

Med gula reflexvästar har präster och diakoner från Svenska kyrkan tagit sig till lägret.

– Vi hoppas att vår närvaro bidrar till någon form av lugn. Det värsta som kan hända nu är att det uppstår en konfliktsituation, det vore tragiskt ur alla synvinklar, säger kyrkoherde Anders Ekhem.