– Som ni vet handlar folkomröstningar ofta om andra saker än den fråga som står på valsedeln.

Nederländernas EU-ambassadör Pieter de Gooijer inför sitt lands väntande folkomröstning om EU:s samarbetsavtal med Ukraina. (TT)

Fakta: Ordförandeskapet i EU

De närmaste åren sitter följande länder som ordförandeland i EU:

2016: Nederländerna (vår), Slovakien (höst)

2017: Malta (vår), Storbritannien (höst)

2018: Estland (vår), Bulgarien (höst)

2019: Österrike (vår), Rumänien (höst)

Ordförandelandet har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Polens förre premiärminister Donald Tusk.

Fakta: Viktigt i EU under 2016

Här är några viktiga hållpunkter under Nederländernas ordförandeskap i EU under våren 2016:

Januari: EU-kommissionen kommer med förslag om Sveriges anhållan om att få bli del av asylomfördelningssystemet

Februari: Toppmöte i Bryssel 18-19 februari, främst om Storbritanniens önskemål om en "ny relation" till EU

Mars: EU-kommissionen kommer med förslag om framtida asylhantering

April: Folkomröstning den 6 april i Nederländerna om EU:s samarbetsavtal med Ukraina

Maj: Regionala parlamentsval i Wales och Skottland den 5 maj

Juni: EU-länderna ska enligt planen enas om hur den externa gränskontrollen ska fungera

Fakta: Nederländerna

Nederländerna är till ytan stort som Småland, Skåne och Blekinge tillsammans och har drygt 17 miljoner invånare. Formell huvudstad är Amsterdam – även om regeringen har sitt säte i Haag.

Statschef sedan 2013 är kung Willem-Alexander (född 1967), som efterträdde sin mor Beatrix (född 1938) då hon abdikerade i förtid.

Regeringschef sedan 2010 är premiärminister Mark Rutte (född 1967) från liberala VVD, som sedan valet 2012 regerar i koalition med socialdemokratiska PvdA.

Nederländerna har EU:s sjätte största ekonomi och en arbetslöshet kring 7 procent.

Efter ett 2015 där kriserna avlöste varandra i Europa är Nederländernas Bryssel-ambassadör Pieter de Gooijer medvetet försiktig.

I stället för att utlova nya stora initiativ eller givna framsteg i pågående frågor under Nederländernas halvår som ordförandeland så varslar han om att flexibilitet blir ett nyckelord.

– Alla vet att under ett ordförandeskap väntar också det okänt okända – det som bara dyker upp och som vi måste förhålla oss till, säger de Gooijer på ett frukostseminarium i Bryssel.

Många kriser

Redan på förhand är agendan fullspäckad. EU är djupt inne i pågående flyktingkris, med skarpa motsättningar mellan medlemsländerna om rätt väg vidare. Förhållandet till Ryssland är fortsatt uselt, med ryska sanktioner som slår hårt mot redan hårt pressade bönder i EU. Oron är stor för islamistiska terrorister, Storbritannien tvekar om sin framtid i unionen och i en rad länder finns växande stöd för partier som är uttalat skeptiska till hela EU.

Det sistnämnda gäller även i Nederländerna där Geert Wilders och hans starkt EU- och islamfientliga Frihetsparti (PVV) leder klart i opinionsmätningarna, med runt 25 procent av väljarstödet.

Folkomröstning

Det bäddar för ännu en regeringskris i vår när Nederländerna i början av april folkomröstar om EU:s handels- och samarbetsavtal med Ukraina. Själva frågan är visserligen egentligen inte kontroversiell och omröstningen är bara rådgivande. Mycket tyder dock på att många väljare snarare kommer att styras av vad de tycker om regeringen och EU i allmänhet.

– Det blir en utmaning, för som ni vet handlar folkomröstningar ofta om andra saker än den fråga som står på valsedeln, konstaterar ambassadör de Gooijer.

Avgörande år

Överlag är EU och Europa på väg in i ett par år som sannolikt får enorma konsekvenser för hela kontinentens framtid under en lång tid framöver.

Redan i februari ska det vara klart hur övriga EU-länder ställer sig till Storbritanniens förändringskrav, vilket i sin tur ska följas av en brittisk folkomröstning om fortsatt medlemskap eller inte. Därefter inleds också en oviss kamp om makten i såväl Frankrike som Tyskland inför kommande val i april respektive september 2017.