Fakta: EU:s avtal med Turkiet

EU-länderna och Turkiet enades i mitten av mars om ett avtal där flyktingar och migranter som anlänt till Grekland efter den 20 mars ska kunna skickas tillbaka. I gengäld ska EU-länderna direkt ta emot syriska flyktingar från läger i Turkiet.

EU har sedan tidigare även lovat att ställa upp med tre miljarder euro i stöd för flyktinghanteringen i Turkiet och kan tänka sig att bidra med lika mycket till före 2018, om de första pengarna fördelats på ett bra sätt.

Turkiet har dessutom fått löften om öppnande av fler så kallade förhandlingskapitel i de utdragna förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap. EU öppnar även för att ge Turkiet i visumfrihet redan i sommar, om Turkiet uppfyller kraven.

Irritationen är stor över Turkiets ilskna reaktion på tyske tv-komikern Jan Böhmermanns satiriska – och allt annat än rumsrena – besjungning av Erdogan nyligen.

– Jag kan inte förstå alls varför en tysk ambassadör kallas upp för en satirsång. Det här för inte Turkiet närmare till oss, utan för oss snarare längre ifrån varandra, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, när EU-parlamentet på onsdagen debatterade det omdiskuterade flyktingavtalet med Turkiet.

Ifrågasatt reaktion

Även Guy Verhofstadt, belgisk gruppledare för de liberala i parlamentet, ifrågasatte den turkiska reaktionen.

– Om man leker med elden så får man räkna med att bli bränd. Vi försöker outsourca våra problem till en autokratisk ledare, herr Erdogan, och vad händer? Jo, för två dagar sedan så instruerade herr Erdogan den tyska regeringen om hur de bör åtala en tv-programledare för hans satiriska poem. Men i ett fritt samhälle måste sådana poem vara tillåtna, fräste Verhofstadt.

Avtalet med Turkiet har främst kritiserats ur säkerhets- och människorättsperspektiv för de migranter och flyktingar som skickas tillbaka från Grekland.