Fakta: Demokraternas presidentaspiranter

Hillary Clinton, född i Illinois och jurist. Var USA:s första dam 1993–2001 under maken Bill Clintons presidentperiod. År 2000 valdes hon till delstaten New Yorks senator, och 2008 förlorade hon kampen om att bli Demokratiska partiets presidentkandidat mot Barack Obama. Han valdes till president och Clinton blev hans utrikesminister under fyra år. I snitt har hon ett stöd på 51,0 procent i de nationella opinionsmätningarna, enligt Real Clear Politics sammanställning.

Bernie Sanders är obunden senator för delstaten Vermont sedan 2007. 1991–2007 var han ledamot av USA-kongressens representanthus. Han kallar sig själv demokratisk socialist, vilket han är ensam om i kongressen. I opinionsmätningarna har han i snitt ett stöd på 38,3 procent.

Martin O'Malley, född och uppvuxen i Washington DC. Har doktorsexamen i juridik och har varit gästprofessor vid John Hopkins University. Fram till i fjol var han guvernör i Maryland, en post han valdes till 2007. Dessförinnan var han borgmästare i Baltimore från 1999. I snitt har han ett stöd på 2,3 procent i de nationella opinionsmätningarna.

Källa: TT, ne.se

– Man är nervös på Hillarysidan. Det sista man vill är att se en upprepning av det som hände för åtta år sedan (då Barack Obama vann nomineringsmötet i Iowa), konstaterar statsvetaren, pr-konsulten och svenskamerikanen Elizabeth Walentin.

Full av kamplust

Till skillnad från tidigare debatter, som varit förhållandevis hövliga, var den som hölls under natten till måndagen full av attacker. Clinton angrep Sanders för att ha "röstat med vapenlobbyn" och kritiserade den sjukförsäkringsreform som Sanders lanserat bara timmar före debatten. Och medan Clinton försvarade president Barack Obama i allmänhet och hans sjukförsäkringsreform i synnerhet avfärdade Sanders landets "korrupta" politiska system. Han har tidigare talat sig varm för ett välfärdssystem à la Skandinavien, med gratis sjukvård och högre utbildning.

– Egentligen skiljer de sig inte så mycket sakpolitiskt. Men det går bra för Bernie Sanders, hans opinionssiffror stiger, och det gör att vi ser mer energi och kamplust, säger Walentin.

TT: Vad attraherar väljarna med Bernie Sanders?

– Det finns alltid sug efter en progressiv person. Vi har sett det tidigare, med Howard Dean som liksom Bernie Sanders kom från Vermont.

Clinton och Trump

Det är bara två veckor kvar tills primärvalssäsongen, som syftar till att vaska fram respektive partis presidentkandidat, drar igång med nomineringsmöten i Iowa. Där har Sanders haft stark medvind i opinionsmätningarna de senaste veckorna och flåsat Clinton i nacken. Och veckan efter Iowa hålls primärval i New Hampshire, där Sanders har ett tydligt övertag över Clinton enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar.

Även om Clinton leder över Sanders nationellt med närmare 13 procentenheter så kritiserar vissa bedömare i USA henne för att inte skapa tillräcklig entusiasm när hon kampanjtalar. Clinton anses duktig och påläst, men hon håller sig till reglerna och överraskar inte. Om hon vinner partiets nominering och om hon får möta den ledande republikanen Donald Trump, som utmärkt sig genom förolämpningar och strategiska personliga attacker, kan hon tvingas ändra taktik. Om valet ägde rum i dag och stod mellan Clinton och Trump skulle det vara ganska jämt, visar mätningar.