Har du någon gång vaknat upp efter en natt där du gång på gång blivit väckt och känt dig lika trött som innan du gick och lade dig? Den känslan kan nog stämma bra. En ny studie visar nämligen att den vars sömn blivit avbruten upprepade gånger mår ungefär likadant som om han eller hon bara sovit några timmar.

Forskare lät ett 40-tal studenter genomgå ett sömnexperiment. Ena hälften fick bara sova fyra timmar en natt, medan de andra blev väckta och tvingades vara uppe i 15 minuter var 90:e minut. Morgonen efter testade man hur pass uppmärksamma och alerta studenterna var och lät dem svara på frågor om hur de kände sig.

Det visade sig att det knappt var någon skillnad alls mellan de olika sömngrupperna – varken den kognitiva förmågan eller humöret var på topp. Och detta efter bara en natt, poängterar forskarna:

"Vi vet att de här effekterna hopar sig, så priset som exempelvis nyblivna föräldrar, som kan vakna tre till tio gånger per natt månader i sträck, får betala för sin sömnstörning är enorm", säger Avi Sadeh i ett pressmeddelande.

Studien presenteras i Sleep Medicine.