Fakta: EU möts på Malta

EU-ländernas ledare möts i Maltas huvudstad Valetta 11-12 november.

Först möter EU-ledarna den Afrikanska unionens företrädare där huvudfrågan är migration och vad EU kan göra för att bistå afrikanska länder för migrationen därifrån ska minska.

Torsdag eftermiddag har EU ett eget, informellt toppmöte, för att gå igenom migrationsläget. Där ska Sverige, Tyskland och Östterike försöka förmå andra EU-länder att ta emot fler asylsökande.

Källa: TT

I Norge diskuteras en luftbro för att föra tillbaka afghaner till hemlandet och regeringen har kallat till samtal om skärpningar av migrationspolitiken. I Tyskland skärptes politiken något i förra veckan, främst för asylsökande från västra Balkan men förslag finns också om att strama åt för syrier och diskussionen om det fortsätter. Slovenien vill bygga stängsel mot Kroatien och Österrike har också yppat sådana planer.

Här i Sverige har Moderaterna just föreslagit att tillfälliga gränskontroller ska införas och att flyktingar som kommer via ett annat EU-land, utan att ha registrerat sig som asylsökande där, ska nekas inresa i Sverige. I oktober kom 39 181 asylsökande till Sverige, och dagsnoteringen är 2 000 per dygn, enligt Migrationsverket.

Blir etter värre

Löfven kallar M:s förslag för ett "oreflekterat förslag", vars konsekvenser är okända både för Sverige och för andra EU-länder, och kanske också för M självt.

– Sådant här måste vi diskutera med andra och vi har inte hunnit prata med EU, sade Löfven efter ett samråd med EU-nämnden inför torsdagens informella EU-toppmöte på Malta om flyktingkrisen.

– Det viktiga nu i en sådan här svår situation är att vi gör saker tillsammans i EU. Om alla ska hålla på med egna oplanerade lösningar får vi det etter värre.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att tillfälliga gränskontroller låser upp väldigt mycket polisresurser. Och han bedömer att det sannolikt skulle strida mot EU-rätten, inklusive asylprocedurdirektivet, att avvisa flyktingar som inte registrerat sig i andra EU-länder direkt vid den svenska gränsen.

Väga in

– Det finns också en risk om Sverige stänger sin gräns för asylsökande, då kommer Danmark att stänga sin gräns mot Tyskland och Tyskland sin mot Österrike och Österrike sin mot Ungern. Då är man nere på Balkan där det då kan bli en situation där miljontals människor samlas. Det måste man också som en del i EU väga in vad de får för konsekvenser, säger Johansson.

Statsministern ska på EU-toppmötet försöka sätta press på övriga EU att följa sina egna beslut, bland annat om att omfördela 160 000 asylsökande inom EU. Hittills har bara 149 personer omfördelats.