Fakta: Vill undvika nyval

Statsminister Juha Sipilä (C) tillträdde efter Finlands riksdagsval i maj 2015. Han har i samband med hotet om att avgå öppnat dörren för att bilda en ny regering med stöd från andra riksdagspartier. Nyval vill han undvika in i det längsta.

En koalition med det största oppositionspartiet Socialdemokraterna kan dock bli svårt att bilda, inte minst sedan Socialdemokraterna har gått starkt framåt i opinionsmätningarna samtidigt som väljarstödet för högerpopulistiska Sannfinländarna, som sitter med i Sipiläs nu hotade koalition, har rasat markant.

Att bygga upp en ny koalition med hjälp av mindre partier skulle troligen ge en för svag regering, varnar Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich.

Fakta: Svårt att ta sig ur recessionen

Finlands befinner sig i en väldigt bräcklig ekonomisk återhämtning efter tre års recession, med en beräknad tillväxt i år på 0,3 procent enligt EU-kommissionens höstprognos.

Arbetslösheten på omkring 9,5 procent väntas inte sjunka tillbaka nämnvärt de närmaste två åren, då landet har stora strukturella utmaningar efter bakslagen för Nokia, avbräck i handeln med Ryssland och problem med överkapacitet för skogs- och verkstadsindustrin.

Liksom Sverige har Finland även problem med kraftiga prisfall, vilket trycker ned inflationen under nollstrecket. Därtill kommer problem med budgetunderskott och en statsskuld som i år har vuxit över gränsen på 60 procent av BNP som finns i EU:s tillväxt- och stabilitetspakt.

Via Twitter meddelade Centerns statsminister Juha Sipilä och konservativa Samlingspartiets finansminister Alexander Stubb att man efter svåra förhandlingar nått fram till en kompromiss. Den innebär i korthet en förändring mot 18 självstyrande områden för vården och 15 social- och hälsovårdsområden.

Juha Sipilä, som tidigare i veckan hotade med att avgå, kallar "processen svår och tung".

– Kortsiktigt tycker nog folk och bedömare att Juha Sipilä varit lite väl tuff när han bland annat hotade att avgå. Just nu är det fortfarande lite turbulent och då får han inte så mycket popularitetspoäng, men på sikt kommer han att stiga i aktning, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

Mot svenskt tänk

Följden av överenskommelsen natten till lördagen blir att finländarna ska kunna välja mellan privata, offentliga och kooperativa vårdalternativ.

– Om man ska jämföra med Sverige kan man säga att det skapas självstyrelseområden som har ungefär samma uppgifter som de svenska landstingen. Ansvaret för social- och hälsovård i Finland har legat på kommunerna. Det har varit en väldigt splittrad bild hur det ska skötas. Nu ändrar man från över 200 aktörer till 15 områden som bär ansvar, så vi går lite mot ett svenskt tänk, säger Göran Djupsund.

Skadat förtroende

Socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta anser att lösningen gjorts enbart dels för att Centern ska kunna säkra sin makt i regionerna, dels för att Samlingspartiet få igenom en privatisering av vården.

– Den väcker mer frågor än svar. Processen har varit underlig, inte förtroendeingivande, säger hon till FNB.

Förtroendet mellan de olika regeringspartierna måste återuppbyggas, säger Timo Soini ordförande i högerpopulistiska Sannfinländarna till FNB:

– Onekligen blev det en del skador. Det finns dock ingen enstaka syndare. Nu gäller det att koncentrera sig på helheten och att det faktum att vi fick en lösning.

På måndag kommer regeringen att presentera fler detaljer om reformen.