Fakta: Så undviker du falskt apotek

1. Köp inte receptbelagda läkemedel utan att först ha fått recept från läkare. Hämta alltid ut ditt läkemedel från ett godkänt apotek eller ett apoteksombud.

2. Kontrollera att sidan har en EU-märkning. För att kolla att märkningen inte är falsk, dubbelklicka på märket. Kontrollera att apoteket finns med i den lista på apotek du blir länkad till.

3. De som säljer läkemedel olagligt på nätet jobbar hårt för att sidan ska se äkta ut. Var kritisk. Saknas kontaktuppgifter eller om det finns formuleringar som "recept inget krav" ska du se det som ett varningstecken på att sidan inte är laglig.

Källa: Läkemedelsverket.

Fakta: Mängder läkemedel beslagtas

Enligt Världshälsoorganisationen WHO är över 50 procent av de läkemedel som säljs på okontrollerade sajter utan fysisk adress förfalskade.

Under senaste halvåret i fjol tog Tullverket 140 000 tabletter i beslag, 16 kilo läkemedel i pulverform och 20 liter medicin i flytande form.

Hittills i år har Tullverket beslagit läkemedel i form av 80 000 tabletter, 80 kilo pulver och 10 liter flytande. Det mesta av beslaget var falska läkemedel, främst från Asien. Dessa siffror gäller endast läkemedel som Tullverket kan beslagta för att de kommer från länder utanför EES.

I Europa ökar den olagliga hanteringen och försäljningen av läkemedel. Inte bara potensläkemedel och bantningsmedel förfalskas utan allt fler kopior av livräddande läkemedel.

Förfalskade läkemedel kan ha felaktiga ingredienser, vara utan aktiva ingredienser eller ha förfalskad förpackning.

Källa: Tullverket och Läkemedelsboken

Tullinspektör Anna-Lotta Karlsson skannar av innehållet i ett kuvert vid Tullverkets röntgenkontroll på Arlanda. Bildskärmen visar vätskefyllda ampuller, som vid en närmare granskning visar sig vara dopningspreparat och beslagtas.

Många försändelser innehåller också falska läkemedel, något Tullverket kan upptäcka vid sitt laboratorium. Men lagen hindrar tullen från att beslagta läkemedlen såvida de inte är narkotikaklassade eller har packats i ett land utanför EU. För att fritt kunna föras in i ett EU-land och kringgå lagstiftningen packas läkemedel från exempelvis Asien ofta om vid flygplatser som Heathrow eller Frankfurt och får EU-status.

– Vi tvingas dagligen att släppa igenom illegala, förfalskade tabletter, pulver och flytande läkemedel. De utges för att bota svåra sjukdomar eller fungera som preventivmedel eller potenshöjare men kan innehålla allt från råttgift, smuts, avfall och avföring, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverket, till TT.

Förslag om lagändring

Dessutom kan de falska läkemedlen innehålla substanser i skadligt höga halter som enligt Jonas Karlsson kan vara livsfarliga för användaren.

Polisen vet i sin tur att åklagare har svårt att driva fall med import av falska läkemedel: Man ska kunna bevisa att mottagaren har beställt dem, vilket mottagaren i de flesta fall förnekar.

I ett förslag som nu ligger vid socialdepartementet efterlyser Tullverket och Läkemedelsverket en ändring av den inre gränslagen. Tullverket bör få beslagta läkemedel även om de inte är narkotikaklassade och trots att de har ompackats i ett EU-land. Annars riskeras människors hälsa, enligt Jonas Karlsson.

Falska nätapotek

En stor del av de falska läkemedlen säljs via olagliga nätapotek, påpekar Tomas Nilsson, apotekare vid Läkemedelsverket.

På ett nätapoteks webbsida marknadsförs exempelvis läkemedel som påstås stoppa spridningen av bröstcancer och antibiotika som sägs behandla svåra infektioner. Här är det lätt att se att nätapoteket är falskt, konstaterar Tomas Nilsson. På sidan saknas både kontaktuppgifter såväl som EU-symbolen som visar att apoteket är godkänt.

– Men många andra falska nätapotek kan ha webbsidor som ser mer professionella ut, med en förfalskad variant av EU-symbolen och skenbara kontaktuppgifter – en adress som kanske går till en postbox någonstans, säger Tomas Nilsson.